СамокоВест

Изтъкнатият немски културолог д-р Харалд Харман представи книгата си „Въведение в Дунавската писменост“

Споделете ни в

Народът, обитавал българските земи, е създал най-старата писменост в света. Тя е на 7000 години

По инициатива на Столичната библиотека, сдружение Балканмедиа и Списание 8 изтъкнатият немски културолог д-р Харалд Харман представи книгата си „Въведение в дунавската писменост“. Неговият изследователски труд разказва за първата писмена система в света, възникнала по днешните български земи преди 7000 години.

Премиерата на българското издание на книгата се проведе в Столичната библиотека на 23 ноември 2023г.

„Народът, обитавал българските земи, е създал най-старата писменост в света. Тя е на 7000 години и се е ползвала поне 1500 г. преди шумерската клинопис и преди египетските йероглифи. Има над 800 артефакта, изписани с тези древни знаци и няма никакво съмнение, че това е най-древната писменост в света. Ето защо тя заслужава да бъде обявена на световно културно наследство.“ Това обяви д-р Харалд Харман по време на представянето на книгата. Той нарича цивилизацията, създала това писмо, дунавска.

Българското издание на последната книга на видния учен бе представено от д-р Росен Милев – автор на предговора, а д-р Харман разказа за 30-годишните си проучвания, които са го довели до откритието за най-ранните писмени знаци.

Присъстващите имаха възможност и да се докоснат до впечатляващото му творчество – в залата бяха изложени всичките 87 книги на д-р Харалд Харман. Това са оригинални и преводни издания, от които на български език са преведени четири: „Загадката на Дунавската цивилизация“, „Кой цивилизова древните гърци“, „По следите на индоевропейците“ и последната – „Въведение в дунавската писменост“.

Д-р Харалд Харман е немски културолог и езиковед, живеещ и работещ във Финландия, учен с енциклопедични познания и над 50-годишна многообразна изследователска дейност, която променя възгледите за историята на Древна Европа. Трудовете му, преведени на 18 езика, се разпространяват по цял свят. Представените в тях научни тези и хипотези са новаторски и смели, поднесени в ярък и достъпен стил, разбираем за широкия кръг читатели.

Източник и снимки: Списание 8