СамокоВест

Изложбата на младия самоковски художник Радослав Генев „Полъх от Капри“ разкрива част от загадките на мистичния остров

Споделете ни в

Галерия „Българи“-София представя изложбата „Полъх от Капри“ на младия художник от Самоков Радослав Генев. Експозицията съдържа 40 творби – масла и пастели. Кураторът на изложбата проф. Аксиния Джурова оценява картините на Ради като път  към разкриване на част от загадките на мистичния остров Капри. По повод предстоящата изложба тя пише:

„Всички те са вдъхновени от няколкократното пребиваване на художника на енигматичния със своята красота остров Капри и легендите, които го съпътстват през вековете. Разположения в Тиренско море между Неаполитанския и Салернския залив остров е наречен още в древността от император Тиберий „място на сладкото безделие“, а от пребиваващите там плеяда писатели, между които Оскар Уайлд, Аксел Мунте, Максим Горки, Толстой, Пабло Неруда, Томас Ман, „земния рай“…..

Пейзажите на Ради Генев разкриват част от загадката, обхващаща двете крайности в природните състояния на острова: облетите в светлина пейзажи, които се разкриват през деня от върха Монте Соларо към фаральоните и от Вила Сан Микеле към Марина Гранде, малките улички на двата града- Капри и Анакапри, Каза Роса, вила Чертоза, църквата Сан Микеле ала Кроче, светлина проникваща през гъстите корони на пиниите, и искряща във водната повърхност на изумрудената морска шир. Другото лице на природата- загадъчно и тайнствено е показано в сгъстеното тюркоазено мълчание на Синята пещера, в стелещия се сумрак на залеза, в талазите вода, изсипващи се над морето.“

„Ради Генев е уловил тази атмосфера на загадъчния остров чрез своите непревзети, изчистени от бъбривост архитектурни фрагменти, обезлюдени улици и пейзажи, оставени сами да говорят със своето безмълвие и необичайна за тези географски ширини тишина, липсват и сергиите с характерната за острова със своята пищност керамика. Неговите пейзажи като че ли продължават привлекателния, но не бъбрив разказ от „Леганда за Сан Микеле“ с характерното и останало някъде назад във вековете време на пленителното безвремие и наслада.“, допълва проф. Джурова.

Откриване 12 март 2024 (вторник) от 17,30 часа. Галерия „Българи“ – София, бул. “Княз Александър Дондуков“ №73.

Изложбата ще продължи до 6 април.