СамокоВест

Изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС – началото на края на правителството на БСП

Споделете ни в

peevskiИзборът на Делян Пеевски за председател на Държавната агенция за национална сигурност е ясен знак, че Пламен Орешарски се готви да сдаде властта защото и да иска няма да може да я задържи. Актът може да бъде определен единствено като „шок и ужас”. Такъв краен и груб реваншизъм до момента не си е позволявала нито една политическа партия, управлявала България  от 23 години насам. Този път БСП надмина и самата себе си от най-тъмните години на тоталитарното ни минало. Препратката определено отива към времето на лагерите в Белене, Ловеч, Скравена и още по-назад в дните, седмиците и месеците  след 09.09.1944 година, когато бяха избити хиляди невинни българи, голяма част без съд и присъда.

Заради избора на Пеевски за шеф на ДАНС представителите на протестиращите напуснаха срещата с премиера Пламен Орешарски. Както информирахме в публикацията си „Премиерът покани граждански организации от протестите за да представи правителствените приоритети” днес министър-председателят Пламен Орешарски свика среща с представители на протестиращите. На срещата беше поканена и ГИ „Справедливост”, чрез Росен Йеротеев – член на Управителния съвет. Сред поканените бяха и Гражданско движение на протестиращите „Освобождение“, Федерация на свободните граждани, Асоциация на търговците на храни, Национален Форум „Обединение“, Движение „Граждански контрол“, Движение „Време“, Национален форум „Обединени, свободни, можещи, силни“, Фондация „За подпомагане жертви на престъпления и борба с корупцията“. След новината за новоизбраният „глава” на националната ни сигурност повечето напуснаха демонстративно срещата. Шокирани сме от избора на Делян Пеевски, заявиха на излизане от Министерски съвет водачите на януарските протести Янко Петров и Дончо Дудев. Те научиха новината преди срещата си с премиера, но решиха да го изчакат и да му кажат, че няма да легитимират решението и затова няма да участват в днешните разговори. Пред журналисти те заявиха, че ще организират протест пред Народното събрание тази вечер от 18.30 часа.

С изборът на Пеевси отговорът на въпроса, който зададохме вчера в посочената публикация, а именно „ доколко предложенията действително ще бъдат чути и взети предвид в работата на правителството, както по отношение на законодателната инициатива на кабината, така и в изпълнителната му дейност.” дойде неочаквано бързо. Предлагаме някои мнения за днешният избор на коалицията БСП-ДПС .

Според „Движение България на гражданите“ изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС е абсолютно неприемлив. България се превръща в място, където Европа никога не започва, се казва в позиция на партията. С действията си Орешарски и парламентарното мнозинство показват, че изборите в България не се състояха, за да отговорят на очакванията на хората, а за да се овладеят службите. Те дават сигнал, че управлението в България е само и единствено, за да обслужва определени хора и кръгове и да поставя определени хора на властови позиции.” Ясна и безпощадна е позицията на дясно мислещите българи. В „Записки на реформиста” с автор Виктор Стоянов, публикувани на страницата във фейсбук на зам.председателя на ДСБ Радан Кънев се казава: „Оглавяването на ДАНС от Делян Пеевски не е същината. То е демонстрацията. Не се обединихме в политически блок срещу операцията, когато беше в ход. Не я спряхме. Не излязохме на простест, когато вече се виждаше, че е успешна (например, когато групата на Пеевски смени позиции за една нощ и започна да подкрепя ГЕРБ – това беше ясен знак, че олигархията вече има пълната власт и се гаври с нас). Не разбрахме навреме, че интересът ни е общ, че срещу нас стои политическо-икономическа шайка с напълно безскрупулни намерения и без ограничение в стремежа си да заграбва – пари,  бизнес, институции – цялата Държава. Да контролира цялото общество по начин, по който го контролираше диктатурата. Но по-вулгарно. Поддадохме се на ситуационни игри. Направихме се на шахматисти, когато спортът беше MMA. Сигурно всички носим вина. Днес  чувствам това – вина, че за 6-7 години в политиката съм си чесал езика, докато Пеевски е тътрил туловището си, заедно с всичко, което то олицетворява, към ДАНС. Сигурно е късно. Времето не се връща назад. Но по-сигурно е, че ако и днес спим или се правим на шахматисти, никой няма да ни прости и няма да ни забрави. Всички, които твърдим, че представляваме честните, почтените, непредставените граждани… Днес няма леви, няма десни, либерали, зелени, консерватори. Има последен опит за съпротива срещу превземането на Държавата ни от мафията. Или поне срещу безнаказната демонстрация на успеха му.

Днес 18.30 часа пред МС някой организира протестен митинг. Не ми пука кой го организира, аз съм там.”

Екипът на Самоковест се присъединява изцяло към казаното от Виктор Стоянов. Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС е толкова шокиращо скандален, че президентът Росен Плевнелиев отмени участието си в церемонията по откриването на Дунав мост 2 и свика на 20 юни извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност с единствена тема реформата в сектор „Сигурност“.