СамокоВест

Иван Костов е сезирал омбудсмана за схемата, по която самоковската управа ограбва земите на гражданите

Споделете ни в

В сутрешния блок на Нова телевизия лидерът на ДСБ Иван Костов посочи като проблем за гражданите на Самоков и региона схемата, по която общинската управа им ограбва земите, възстановени им от поземлената комисия. Костов заяви, че за беззаконието на местната власт е сезирал омбудсмана на Републиката Константин Пенчев. Предоставяме част от разговора:

Иван Костов: Не подслушването е проблем на националната сигурност, а обедняването…

Водеща: …не е ли част от една голяма тема, и това е темата за честността в политиката. Всичко това не са ли компоненти точно от една такава голяма тема?

Иван Костов: Знаете ли, какво дължи държавата на хората? Да спазва конституционно защитените им права. Тогава държавата е честна. Аз уважавам вашите, независимо че съм могъща държава и могъщо министерство, аз уважавам вашата свобода, не ви подслушвам, не навлизам във вашите права, не се намесвам във вашите сделки, не ви изнудвам, не черпя от вас с недопустими прийоми информация, за да ви рекетирам след това. Това държавата го дължи, това е нейната честност към хората. Нейната честност е и да бъде равнопоставена с тях. т.е. да не се поставя отгоре, да не прилага по отношение на тях сила, да не прилага по отношение на тях асиметрична власт. Защото хората са равнопоставени по Конституция с държавата.

Водещ: А как ще коментирате…

Иван Костов: Ей сега казах на омбудсмана, хората се оплакват, че възстановена земя, да видите какви са им проблемите, възстановена от поземлените комисии земя, актувана от общини и от областни управители и прибрана обратно. И му казах на г-н Пенчев, можете ли да направите нещо, защото хората нямат пари, за да платят съдебни такси, да вадят разрешения, т.е. не могат да вземат своето, което по някаква причина е отнето от някакви властващи хора. Т.е. те не могат правата си пред съда да защитят поради немотията. Това им е големият проблем. Ето това ми говореха и в Самоков, и в Дупница. Това са им проблемите. Представяте ли си колко далече сме от диалога, който хората водят.