СамокоВест

Владимир Зографски стана “Посланик на спорта за един мирен свят“

Споделете ни в

Световният ни шампион за юноши по ски-скокове Владимир Зографски стана “Посланик на спорта за един мирен свят“. Той е най-младият носител на тази награда. Влади беше отличен с медал за допринасяне на мира по света чрез спорт. Тржествената церемония по връчването на приза се състоя в Пловдив, в зала “Съденинение“ на Регионалния исторически музей. “Наградата е пожизнена. Единствената отплата ще е благодарността на хората“, заяви при награждаването д-р Георги Найденов. С новото си звание талантливият ни съгражданин се присъедини към боксьорите Кубрат Пулев и Борис Георгиев, и към футболната легенда Георги Попов – Тумби.

Ден преди това Владимир Зографски получи за втори път значката „Златна България“ за спортист на месеца, а неговият баща Емил Зографски бе удостоен за „Треньор на месеца”. През януари т. г. ски скачачът се класира 11-и на Световната купа в Сапоро и записа второ най-добро постижение за сезона. Това му донесе 14 гласа от спортните редакции в анкетата на „Пресклуб България“ и го изкачи отново на върха в класацията точно 2 години след като стана световен шампион при младежите и бе избран за спортист на месеца. Този сезон бях по-стабилен и това се видя в резултатите ми, каза Владо Зографски. Неговата цел беше да влезе сред първите 30 скачачи в света, той завърши с 3 места по-назад в крайното класиране. За предстоящия сезон приоритет са Олимпийските игри в Сочи. Според Емил Зографски Влади би могъл да достигне между 10-о и 15-о място. Треньорът е направил план-сметка за подготовката на талантливия ни състезател и е изчислил, че ще са необходими 100 хил. евро. За сравнение – приключилият сезон е погълнал 80 000 евро. Екипировката е много скъпа. Гащеризонът струва от 500 до 30 000 евро бройката, като се използва еднократно. Владо обаче кара с един гащеризон в 10 старта, каза баща му. Чифт ски са по 500 евро, обувките са по 600, като за сезон отиват по 15 чифта.  Парите се осигуряват от личния спонсор, БФ Ски и МФВС. Голям проблем е липсата на ваксмайстор, споделиха още баща и син Зографски. Преди Олимпиадата в Сочи Владо ще участва във всички надпревари Гран При и за Световната купа.

В края на тази седмица състезателят и треньорът се прибират в Австрия, където живеят от една година насам. Най-напред ще се захванат с тестване на новата екипировка. В края на юли във Висла са първите стартове от летния календар.