СамокоВест

Журналистът Христо Христов: 9 ноември 1989 г. – Тодор Живков подава оставка. Москва знае, българите – не.

Споделете ни в

todor jivkovПод съветски натиск 78-годишният лидер на БКП Тодор Живков подава оставка на 9 ноември 1989 г. пред тесен кръг в Политбюро на ЦК на БКП. Докато Кремъл е информиран за събитията в НРБ от представителя на КГБ в София българските граждани не знаят за промяната на върха на комунистическата власт. Те са информирани едва на следващия ден следобед, когато оставката е прокарана пред Ноемврийския пленум на ЦК на БКП, състоял се на 10 ноември 1989 г. в резиденция „Бояна”
На 9 ноември 1989 г. в деня, в който пада Берлинската стена, в Народна република България Тодор Живков подава оставка като генерален секретар на БКП.
Оставката не е доброволна, а под натиск на Москва. Тя е договорена на няколко интензивни срещи в периода 6 и 9 ноември 1989 г. между Живков и съветския посланик по това време в София Виктор Шарапов.
Живков подава оставката в най-тесен кръг – пред членовете на Политбюро, като на негово място със знанието и съгласието на Москва е определен Петър Младенов, тогавашен министър на външните работи в оставка. Цялата процедура е съгласувана и проследена от официалния представител на КГБ в НРБ ген. Владилен Фьодоров.
На 9 ноември 1989 г. Кремъл знае за оставката на Тодор Живков, ръководил под опеката на СССР България 33 години, но българите не знаят какво се случва в този ден по върховете на комунистическата власт.
За оставката на Живков поданиците на НРБ са информирани официално късно следобед на следващия ден – 10 ноември 1989 г., когато оставката на 78-годишният Живков е прокарана пред Ноемврийския пленум на ЦК на БКП, състоял се същия ден в резиденция „Бояна”.
Христо Христов припомня събитията преди 26 години и предхождащите ги с поредицата „Как се стигна до 10 ноември 1989 г.”.
Материалите в нея са част от документалната му книга „Тодор Живков. Биография” (2009).
Части от поредицата на desebg.com