СамокоВест

Димитър Делчев: Държавата не трябва да има милост към дребната битова престъпност и корупцията

Споделете ни в

dimitar delchevНови реформи със стари ръководства не се правят. Не съм съгласен, че Писанчев и Лазаров бяха фактори за стабилност, напротив, тяхното освобождаване ще донесе стабилност на системата. Отговорността им не може да се замита и трябва да се знае, ако са направени нарушения.” Това каза в предаването „Референдум“ по БНТ Димитър Делчев, секретар на ПГ на Реформаторския блок и член на вътрешната и на правната комисии в парламента. Държавата не трябва да има милост към дребната битова престъпност и корупцията, допълни Делчев.
„Червеи“, аферата с КТБ, случаят Лясковец и редица други, завършили с фарс станаха по времето на Писанчев и Лазаров, вие в последната една година не сте ли живели в България, попита риторично Делчев представителя на ДПС Янков и подчерта,че когато един премиер говори за оставка, тя трябва да се даде. Ръководството на ДАНС се назначаваше с указ на президента, а вие от ДПС и БСП имахте неблагоразумието да го махнете, за да доведете за шеф на ДАНС Пеевски, което изкара обществото на улиците, каза още народният представител от Реформаторския блок в ефира на Националната телевизия.
Той подчерта, че РБ ще подкрепи Бъчварова за министър на вътрешните работи, още повече че е нормална европейска практика вътрешният министър да е цивилно лице и добави, че съвместяването на вицепремиерския пост с този на вътрешен министър ще даде политическа тежест на позицията. Тя бързо трябва да навлезе в работата и екипа, наследен от Вучков, за да продължи недовършените реформи, на които ние особено много държим и хората затова са ни избрали, добави Делчев. Той обвини БСП и ДПС, че нямат сериозни аргументи против номинацията на Румяна Бъчварова за шеф на МВР.
Делчев подчерта, че РБ настоява за намаляване на административните служители в МВР за сметка на униформените, което Бъчварова лесно би могла да направи, тъй като административната реформа е в нейните правомощия като вицепремиер. Трябва да се ускори реформата в сигурността, тя е буквално реформа за вчера, добави той и каза, че двата резултата, които трябва да покаже България е справяне с корупцията, по която стратегия вицепремиерът Меглена Кунева и правосъдният министър Христо Иванов ще предложат мерките до края на месец март, както и дребната битова престъпност, към която реформаторът подчерта,че държавата не трябва да има милост.