СамокоВест

Георги Даскалов: Как ни работят мурзилките

Споделете ни в

georgi daskalov„Мурзилка“ е съветско детско списание, започнало да излиза през 1924 година. Идеята била взета от канадския художник и писател Палмър Кокс. Вписано е в Книгата на рекордите „Гинес“ като най-дълго съществувалото детско списание в света (още излиза). До 1991 година е орган на ленинския комсомол и Всесъюзната (на СССР) пионерска организация „имени Ленина“.
Едно време много български деца получаваха „Мурзилка“ и го четяха. Беше така. За българските вестници и списания имаше квоти, за съветските – не и затова българите четяха „Советский спорт“ вместо „Народен спорт“ и „Старт“, а българките, които нямаха достатъчно връзки да се абонират за „Жената днес“, четяха „Работница“. „Огоньок“ беше заместител на „Паралели“, за което също трябваха връзки и така нататък.
В по-ново време (но все още съветско) мурзилки викаха на проститутките, а в още по-ново време (вече путиновско) мурзилки викат на троловете, които срещу заплащане задръстват интернет с угодни на Кремъл коментари.
В последно време и в България се нароиха мурзилки, викат им още кутевчета.
По-обобщено мурзилки в България са всички ония, които харесват (или са мотивирани с допълнителни стимули) Русия на Петър Велики, Русия на Ленин и Сталин, Русия на Брежнев, но не и Русия на Горбачов и Елцин, пази, Боже – на Немцов и Солженицин, повече, отколкото харесват днешна България.
Мурзилки са БСП, АБВ, „Атака“, няколко обществени движения, има и свободни, неорганизирани мурзилки, а също и неосъзнати мурзилки.
Мурзилките влияят лошо на българския обществен и политически живот. В смисъл пият от енергията, която ни е нужна за друго.
Българите днес имат един наистина опасен и много вреден враг и това е крадливата и късогледа върхушка, и един основен национален приоритет – заплатите, пенсиите и изобщо доходите – да стигнат тези в Словения, ако не може като тези в Словения – поне като в Хърватия и Чехия.
В името на този национален приоритет са оправдани всякакви действия – заеми, постоянен натиск и репресия срещу крадливата върхушка, държавна намеса за ограничаване на своеволията и алчността на монополите, всичко, което води към целта, е благородно и добро.
Няма бедна демокрация. Бедният е опортюнист, ценността за него е да се нахрани и това не се нуждае от доказателства.
Вместо да се концентрираме върху тази задача, сме принудени да дискутираме с мурзилките дали е по-хубаво да сме в Европа или в Русия.
Всеки сериозен анализатор се чувства длъжен да се произнесе по въпроса, дори хора, които имат политически и други резерви, са принудени да се консолидират около текущото правителство, понеже то декларира, че ще отстоява българския суверенитет срещу Русия. Това е напълно в синхрон със задачата на мурзилките.
Ние не си подреждаме държавата, а се караме за Русия. Така България остава в здрачната зона, ни там, ни тука, люш на Запад, люш към Москва, две напред, но и две назад, Троянски кон, Буриданово магаре, сива страна с изтормозен народ, който пилее силите си да решава отдавна решени въпроси.
А мурзилките – в Кремъл и в България – се радват.
Няма как.
http://www.ekipnews.com/…/kak_ni_rabotqt_murzilkite_/183773/