СамокоВест

Димитър Делчев вещае безпътица, ако не се приеме антикорупционния закон

Споделете ни в

Без антикорупционен закон ни очаква унищожителен доклад от Европейската комисия и безпътица. Това каза на брифинг в Самоков народният представител за Софийска област от Реформаторския блок  Димитър Делчев. Делчев е секретар на парламентарната група на блока. Приемането на Закона за борба с корупцията по високите етажи на властта беше основна тема на разговор със зам.-генералния секретар  на Европейската комисия, която е у нас заради мониторинговия доклад по вътрешен ред и сигурност и беше категорична, че България трябва да приеме този закон, ако иска да бъде пълноправен партньор в ЕС, посочи още депутатът.

И след срещите с ЕК, и след срещите с хората, които не говорят само за бедност, а и за корупцията като източник на бедността  за нас приемането на Закона за борба с корупцията е основен приоритет, допълни Делчев.

Относно промените в Изборния кодекс, внесени с подписите на управляващото мнозинство, народният представител заяви, че той дава възможност за разкриване на до 35 секции по предложение на дипломатическите консулства и представителства и българските организации зад граница. Този брой ще засегне единствено Турция, но ще осигури възможност за по-добър контрол от страна на държавата при провеждането на изборите там, каза още той.

В отговор на журналистически въпрос за бъдещето на РБ и обща президентска кандидатура Делчев заяви, че по места всички партии, включително и ДСБ, работят добре заедно и даде пример със Самоков. Според думите му издигането на кандидатурата за президент на Плевнелиев, и някои други политически ходове на Кънев вредят на РБ. „Ще приветстваме всеки опит и инициатива, която води до обединението на партиите в РБ зад общи идеи и цели, но не по този начин.“ каза Делчев