СамокоВест

Договорите на къщичките в Боровец – дадени на съд!

Споделете ни в

Областният управител на Софийска област Росица Иванова даде на съд две решения на Общински съвет Самоков за удължаване договорите на къщетата в Боровец. С решение №225 от априлското заседание, общинарите решиха кметът Владимир Георгиев да подпише анекси със собствениците на така наречените „временни обекти“ за поредното удължаване на срока на ползване. В позицията на кмета Владимир Георгиев – вносител на докладната и на общинарите, гласували решението се сочи, че предстои изготвянето на нов кадастрален план на курорта, след което терените ще бъдат давани по законоустановения ред – чрез търг или конкурс. „За“ гласуваха 26 съветника и 2-ма „въздържал се“.

Като всичко „временно“ в тази община, къщичките, направени в пълно нарушение на действащите закони, 22 години процъфтяват с пълна сила. Вече 6-ти мандат, избраниците ни от всички политически партии и коалиции, като един удължават срока на вопиющото беззаконие. Този състав на Общинския съвет не прави изключение.

В съответствие с предоставените му правомощия да контролира законността на актовете на общинските съвети, Областният управител върна цитираното решение, като неправомерно. Но, вместо да се съобрази с правните норми, председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева решава и организира прегласуване на решението – неприсъствено чрез подпис. По този начин с решение № 267 от 13.05. 2016 г., подкрепено от 16 общинари, което е абсолютният минимум изискуеми гласове, съветниците потвърдиха първоначалната си воля и възложиха на кмета да подпише анексите. Нещо повече – в решението си избраниците ни допускат предварителното му изпълнение.

В мотивите на решението се посочва: “На основание чл. 60, ал. 1 от АПК, във връзка с необходимостта да бъдат защитени важни обществени интереси на Община Самоков, както и да се предотврати настъпването на значителна, трудно поправима вреда, поради неизпълнението на настоящето решение, или закъснението на изпълнението му, ОбС-Самоков допуска предварително изпълнение на решението си”.

Какви са важните обществени интереси на Община Самоков, които налагат нарушенията на закона и какви трудно поправими вреди я заплашват ако приведе решенията са в съответствие с нормите, оставяме без коментар.

В резултат Росица Иванова сезира съда.

В мотивите на Областния управите се посочва, че срокът за продължаване на договорите превишава многократно допустимия срок, визиран в Закона за управление на общинската и държавната собственост, който е десет години. Двойно по-дългият период на наемни отношения спрямо максимално допустимия по закон, налага незабавно прекратяване на договорите. В случай, че местните управници решат да продължат ползването на терените за поставяне на временни търговски обекти, то това следва да стане на база проведен търг или конкурс, както се изисква в нормативната уредба.

Продължаването на наемните отношения на Община Самоков със собствениците на къщичките над максимално допустимия срок само по себе си е нарушение на закона. Отделно от това, още при изграждането им цялата нормативна уредба бе пратена по дяволите. Правното основание, на което тогавашният кмет Николай Китов даде терените се отнася за поставяне на преносими и временни обекти, за временно съхранение на строителни и други материали. Всички търговски обекти обаче бяха изградени върху трайни бетонови фундаменти, издигнати на два, че и на 2,5 етажа. Съответно строежите не са съгласувани с ВиК, Енерго, Противопожарна служба, тъй като не се водят като такива. Не е обследвано и съответствие, съгласно изискванията на Закона за опазване на околната среда. От тогава срокът на ползване на терените е десетократно удължаван и към днешна дата надхвърля над два пъти допустимия по закон.

Предстои решението на съда, който най-сетне да постанови ЗАКОННИ или НЕ са къщетата в Боровец.