СамокоВест

Димитър Делчев: БСП като твърдят, че имат доверие да направят правителство

Споделете ни в

Няколко формации спомогнаха за избора на Радев. Сега коалицията – Нинова, Пеевски, и популистите – да не бяга от отговорност. След като Нинова твърди, че БСП са спечелили да покани новите си партньори и да направят правителство. Това заяви в предаването „Още от деня“ по БНТ Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок.
РБ е гарант, че дясното ще бъде силно и ще се противопостави на популизма, каза Делчев и добави, че Блокът е единен и на ИС се обсъждат конкретни дати до края на годината за провеждането на съюзен конгрес. РБ се отваря към гражданите, които искат да са коректив и да дават насока на политиците не само на избори, каза още той.

На въпрос за обявения от Кънев проект Делчев каза, че слухове за лични амбиции в тази посока на председателя на ДСБ не за първи път се обявяват публично, но още такъв проект няма. Делчев определи като тревожна за десните хора заявката на Атанасов от ДСБ проектът  им да стъпи на тези избиратели на РБ, които са подкрепили Радев като добави, че хората в дясно биха разчели този знак като отстъпление от принципите на десницата. РБ се готви за предсрочни избори и тепърва ще видите по-добри резултати от нас, категоричен бе реформаторът.
Относно изминалата президентска кампания Делчев заяви, че резултатът на РБ е бил добър. Направихме опит за обща кандидатура на управляващото мнозинство, но предложението ни беше отхвърлено и днес виждаме резултатите. ГЕРБ участваха в трагедия от грешки в тази кампания, която започна с късното обявяване на кандидата, добави той.
Започнахме важни реформи, РБ многократно настояваше на всякакви нива за ускоряването им, за да започнат по-бързо да дават резултат, хората ще оценят това, каза още депутатът.
Попитан за позицията на РБ относно въпросите на референдума Делчев коментира, че резултатът е показал желание за засилване на мажоритарния елемент, но е опасно за демокрацията да се изпада от едната в другата крайност и от пропорционална да се премине изцяло към мажоритарна система, защото, по думите му, това ще бетонира двете големи партии в парламента завинаги и няма да даде шанс на гражданите за политическо представителство през техни кандидати. Според Делчев при такава система всякакви медийно популярни хора и подставени лица на бизнес-кръгове ще стават много лесно депутати заради телевизионната си слава, а не защото умеят да събират подкрепа за публични политики.
Ние преди месеци предложихме в парламента намаляване на субсидията на партиите чрез регресивна скала, при която над 1 млн. гласа субсидията да е 0 лв., но нашето предложение беше отхвърлено, точно защото не обслужва интереса на големите партии. Според думите му тази система ще даде възможност за спестяване на средства от бюджета и всяка партия ще получава необходимите за функционирането й средства, за да не се стига до зависимост от олигархични и мафиотски кръгове.