СамокоВест

Георги Даскалов: На изпроводяк

Споделете ни в

Както написа един приятел във „Фейсбук“, „УРА! Свалихме Борисов. А кой идва след него? Не знам. УРА! Свалихме Борисов“. Бойко Борисов е първият премиер след 1989, който получи два мандата и е първият, който не ги изкара и двата докрая. Иначе е стабилен.

А въпросът какво след Борисов има прост отговор. Или ПАК Борисов. Или ПАК БСП и ПАК ДПС. И даже не зависи от това каква избирателна система ще нарисуват депутатите от това Народно събрание на изпроводяк.

Оставката на Бойко Борисов има единствен позитивен ефект. Тя е крачка по пътя на разбиването на митовете, че политическият процес може да бъде напълно подчинен и режисиран. Че може да бъде създадена политическа машина, която да гарантира изборен резултат.

Не може. Поне в България не може. В Русия например си е напълно възможно.

В този смисъл хубавото е, че за разлика от руснаците все още мърдаме. Не може да мине всичко. Но все пак доста минава.
Просто този път преля чашата. Капката Цачева.

Така или иначе българската демокрация, опряна о стената, показа признаци на живот. Може да сваля правителства. Никой не е абониран за властта.

Не се сбъднаха жалбите на професионалните оплаквачи. Борисов не се запъна с оставката. Нищо фатално не се е случило, България си е както си беше.

Там е главното.

Ако БСП и Доган са алтернативата на Борисов, язък за барута.
Както викаше един бивш началник в туризма след поредната правителствена смяна. Просто куфарите с парите вече не се носеха в стая А. А в стая Б.

От изборите и от референдума има само един ясен извод. Българите не си харесват живота и търсят промяна. И заради тази промяна са склонен да бутнат Борисов, когото са турили вместо наистина отвратителната кобминация Станишев-Орешарски-Доган-Волен. И да турят пак по същество Доган-Станишев.

За мен няма съмнение относно това, че Доган и БСП не могат да предложат нищо съдържателно и нищо, което да докара съществена промяна.

За новия президент добрият тон изисква да изчакаме. Може пък да е бяла лястовица.

Но по-скоро не го вярвам.

Мисля, че повечето българи от опит все пак не желаят да се повтаря БСП и ДПС да ни управляват.

Лошото е, че и другите не предлагат нещо много по-различно.
Просто куфарите с парите ще се носят в другата стая.

И така-а-а до края на света-а-а-а-а.

Публикувано във фейсбук профила на Георги Даскалов