СамокоВест

Делото срещу незаконното определяне на такса смет в Самоков продължава

Споделете ни в

Делото срещу незаконния начин за определяне такса битови отпадъци в община Самоков продължава. То е образувано по жалба на петима будни и обществено ангажирани самоковци. Илия Масларски, Константин Панев, Анджелино Димитров, Димитър Стойчев и Христо Рътаров атакуваха пред Административен съд София област Наредбата на Общински съвет-Самоков за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на общината. В жалбата си те посочват, че начинът на определяне на такса битови отпадъци за жилищните и вилните имоти на гражданите пропорционално на данъчната оценка противоречи на чл. 67, алинеи 1 и 2 от Закона за местните данъци и такси. Жалбоподавателите изтъкват, че общинските съветници са били длъжни да изготвят напълно нова Методика за определяне в левове на таксата смет – според количеството на битовите отпадъци. Будните ни съграждани посочват също така, че не е спазена и процедурата за приемането на Наредбата.

В края на месец март Административен съд-София област реши – ОТМЕНЯ чл. 17 ал.1 т.1 от Наредба №12 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Самоков, приета от Общински съвет –Самоков. с решение №1099 по протокол №31/ 15.12.2005г., както незаконосъобразна.

В публикацията ни „Съдът реши – Начинът за определяне на такса смет за жилищни и вилни имоти в община Самоков е незаконен“ от 4 април 2018 година сме посочили и част от мотивите на магистратите.

Общинското ръководство обжалва решението пред Върховния административен съд. Адв. Екатерина Вададжийска и адв. Мая Христева, в качеството си на пълномощници на председателя на Общински съвет – Самоков Силвия Стойчева, внесоха касационна жалба в съда твърдейки, че приетата от Общински съвет-Самоков Наредба за определяне на таксата е законосъобразна, както и че е спазена процедурата.

В писмен отговор на касационната жалба на Общината пред съда, Илия Масларски, Константин Панев, Анджелино Димитров, Димитър Стойчев и Христо Рътаров изтъкват: въпреки неизменното финансово обгрижване, в депото няма изграден кантар, сметосъбиращите коли нямали уреди за измерване на количеството събран отпадък. По всичко личи, че десетте милиона лева ( 7,4 млн. от тях са от Европейския фонд за регионално развитие ) са недостатъчни за закупуване на технически и измервателни средства, за чекирането на „Бобрите“, за закупуване на пликове, за организиране и извършване на необходимия контрол. Гражданите посочват отново и че процедурата по приемане на Наредбата не е спазена.

Илия Масларски, Константин Панев, Анджелино Димитров, Димитър Стойчев и Христо Рътаров от своя страна също се внесли пред Върховния административен съд касационна жалба, с която настояват делото да бъде върнато за ново разглеждане, при което да бъде извършена цялостна съдебна проверка на фактите и обстоятелствата, и цялата Наредба на Общински съвет-Самоков за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на общината да бъде прогласена за нищожна.

Решението на Върховния административен съд ще реши съдбата на Наредбата и произтичащите от това последици за гражданите на община Самоков относно размера и реда на заплащане на такса битови отпадъци.