СамокоВест

„Галчев“ и „Автомагистрали- Черно море“ ще ремонтират пътя между Дупница и Самоков за над 25 милиона лева. Главболгарстрой отпадна от борбата за кокала

Споделете ни в

Общата стойност на строителството е около 21 млн. лв. без ДДС

Близо година и половина след като Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обяви търга за отсечките Дупница – Клисура и Клисура – Самоков, най-после беше избран победител в него.

Поръчката за над 22 млн. лв. без ДДС беше обявена още през август 2017 г., но обжалване и по-скоро бавно оценяване на офертите забавиха процеса. От протокол с дата 19 декември става ясно, че за близо 17-те км път между Дупница и Клисура за изпълнители АПИ е избрала „Растер-юг“ и „Автомагистрали-Черно море“. Другата позиция спечелиха „Галчев инженеринг“ и „Фармвил“.

Отстранени са много от най-големите строителни фирми – „Хидрострой“, „Трейс“, ГБС, „Геострой“ и „Щрабаг“. Въпреки че ценовите предложения на победителите далеч не са най-ниските, те все пак са спечелили. Цената е била с 60% тежест, а технология и организация на изпълнението на строителството и екологичните характеристики на изпълнението – общо 40%.

Офертата на „Автомагистрали-Черно море“ и „Растер юг“ е за 8.9 млн. лв. при прогнозна стойност 9.2 млн. лв.

Шуменската „Автомагистрали-Черно море“ е част от обединението, което строи 16 км от магистрала „Хемус“ между пътен възел Белокопитово до пътен възел Буховци. Компанията е собственост на Димо Димов и изгради магистрала „Хемус“ от Шумен до Белокопитово, включително самия пътен възел.

Благоевградският им партньор пък „Растер юг“ е собственост на Антон Муртов и Радослав Костов. При тях също растат приходите през 2017 г. в сравнение с предходната – от 4.1 млн. на 6.1 млн. лв.

По втората позиция търгът печелят „Галчев инженеринг“ и „Фармвил“ в обединение. За отсечката Клисура – Самоков победителите са предложили 12.868 млн. лв. при прогнозна стойност 12.9 млн. лв. Двете компании заедно правят и реконструкцията на пътя Средногорци – Рудозем за малко над 10 млн. лв.

„Галчев“ отговаряше за ремонта на НДК преди българското председателство на Съвета на ЕС. Фирмата се управлява от Марияна и Любомир Галчеви. Приходите им са скочили от около 20 млн. лв. през 2017 г. и са достигнали близо 50 млн. лв.

„Фармвил“ е собственост на „Аруна адвайзъри“. Негови собственици са Николай Цветанов и Васил Стефанов.

Търгът се финансира по оперативна програма „Региони в растеж“. В рамките на поръчката ще се рехабилитират общо над 32 км път, като изпълнението трябва да стане за 15 месеца от подписване на договора.

Източник: вестник Капитал