СамокоВест

Върховният касационен съд окончателно оправда Христо Ковачки за 16 милиона укрити данъци

Споделете ни в

hristo kovachkiСлед шест години съдебна битка бизнесменът Христо Ковачки е оправдан окончателно. Върховният касационен съд е потвърдил оправдателната присъда, постановена от втората инстанция. „Макар и след 6 години и стотици съдебни заседания, вярвах, че ще бъда оправдан, защото в противен случай означаваше да подложа на съмнение обективността на българските институции”, коментира Христо Ковачки.
Делото бе върнато веднъж от Върховния касационен съд за ново разглеждане от друг състав на САС, след като в края на май 2012 г. Ковачки вече бе оправдан от Апелативния съд.
Според висшите магистрати второинстанционните съдии не са оценили правилно събраните доказателства по процеса и така извършили съществени процесуални нарушения по делото.
На 14 април 2011 г. пък Софийският градски съд даде условна присъда от 3 г. и наложи глоба от 20 000 лв. на Ковачки по същото дело.
Според обвинителния акт, той е сключвал фиктивни сделки за машини, сувенири и биодизел, и така избегнал плащането на 16 781 960 лв. данъци.