СамокоВест

Откриха заразени със салмонела пилета в търговската мрежа

Споделете ни в

pileshko mesoЗаразени със салмонела пилета заливат пазарите на Европейския съюз. Знае се, че произходът на заразените птици е от Полша. Освен в пилешкото, заразата е открита и в пуешки продукти от същата страна. У нас са открити 17 кашона със опасните птици в търговската мрежа на Пловдив при проверка на регионалната инспекция за безопасност на храните. Предупреждението се съдържа в анализ на данните от европейската система за известяване за храни и фуражи, публикуван на страницата на Българската агенция за безопасност на храните. Според д-р Николай Петков, началник на отдел „Контрол на храните“ към Регионалната дирекция за безопасност на храните в Пловдив, освен в Града под тепетата количества от заразените пилета има и в София.
Салмонелата е бактерия, която предизвиква стомашно-чревно разстройство. Среща се най-често в храни от животински произход – мляко, месо и яйца. При консумация на заразена храна, започва повръщане, разстройство и човек има висока температура. А, както е известно, страната ни внася големи количества полски яйца.
В прясно пилешко от Холандия пък е открит антибиотик доксициклин. В гвинейска кокошка от Франция е открита листерия. Съседите от Румъния пък са в негативната класация със салмонела в пилешки продукти, информира „Преса“.
Анализът сочи още, че е открито наличие на олово при хранителни и диетични добавки, произведени в Австрия, Чехия и Индия. Ешерихия коли пък експертите са намерили в ястие от телешко месо от Италия.
Като цяло през декември 2013 година сигналите за опасни за здравето храни и добавки са се увеличили с 12% в сравнение с данните, година по-рано, а само при пилешките продукти увеличението е с 2,5 пъти.