СамокоВест

Влизаме в Шенген – ама друг път

Споделете ни в

Европейският съюз ще отложи присъединяването на Румъния и България към Шенгенската зона за неопределено време. Това е заявила в интервю за френския вестник „Монд” Вивиан Рединг, евкомисар по правосъдието.

Няма да е изненада, ако страните от Шенген решат да не интегрират Румъния веднага“, каза Рединг. Тя посочи още, че след политическата криза в Румъния заради опита на управляващите да свалят президента Траян Бъсеску, ЕС внимателно следи ситуацията в страната.

До момента Европейската комисия подкрепя членството на двете страни в Шенгенското пространство, като само преди няколко дни председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу потвърди в София, че техническите критерии са изпълнени и въпросът трябва да бъде решен колкото може по-скоро.

Не на това мнение обаче е Вивиан Рединг.

„Запазваме едно внимателно наблюдение (на ситуацията в Румъния) след ужасната политическа битка през юли и август. Можeхме да поискаме спиране на един вид парламентарен пуч. Успяхме да избегнем най-голямото зло благодарение на решителните действия на мнозина, включително Европейската комисия, Европейския парламент, европейски държави, но и на Международния валутен фонд. Най-големите отклонения можаха да бъдат ограничени благодарение на механизма за сътрудничество и проверка, който създадохме“, посочи Рединг.

България и Румъния са изпълнили техническите критерии за членство в Шенген, но за да бъдат приети в зоната за свободно пътуване трябва общо решение на всички страни членки. Очаква се въпросът с присъединяването на двете страни в Шенген да бъде обсъден по-късно този месец. София и Букурещ се надяват на частично присъединяване само с въздушните и морските си граници до края на тази година. Този вариант стана по-реалистичен, след като от Холандия, която бе единствената страна официално срещу членството на двете страни, дойдоха сигнали, че могат да подкрепят подобно решение.

В началото на август обаче германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих обяви, че Берлин не вижда скорошно присъединяване на двете страни. „За жалост развитието в България не е толкова напреднало, колкото бихме се надявали. Румъния тръгва по съмнителен политически път. При присъединяване на някоя страна към Шенгенското пространство трябва естествено да разглеждаме положението с правовата държава“, каза германският вътрешен министър.

Все още няма информация дали позицията на Ханс-Петер Фридрих ще бъде официално обявена от Берлин.