СамокоВест

Виктория и Захари Недялкови сбъднаха мечтата на незрящия Цецо да покори връх Мусала

Споделете ни в


Незрящо момче покори най-високия връх на Балканския полуостров с помощта на доброволческата инициатива „Към върха“ и доказа, че мечтите нямат граници. Цветан постигна своята с помощта на водачите си Захари и Виктория Недялкови.

Той споделя, че за първи път изкачва връх Мусала, но е мечтаел за това от година. Тогава желанието му било да преодолее страха си от високо и да вземе печат за 100-те туристически обекта в България.

При изкачването на върха Цветан първо тръгва с шейна заедно със своя водач Захари, а след това започва да се катери. Неговите водачи Захари и Виктория разказват, че са се запознали с Цецо преди година, когато са лагерували заедно с организация „Пара-кидс”. По време на прехода от Боровец до хижа Мусала момчето им споделя, че иска да изкачи върха.

Година по-късно мечтата му се сбъдва. Въпреки че Захари и Виктория са помагали на много хора с двигателни проблеми да направят преходи в планината, Цветан е първото незрящо момче, което качват на върха. За тях Цецо е пример как с воля и желание, човешките възможности нямат граници! А самият Цецо определя себе си като активен спортист – гмурка се, занимава се с плуване, каране на ски, участвал е и в маратон. Описва спорта като здраве, дисциплина, изграждащ характер. Разказва, че му помага да бъде сред хората,  да има социални контакти, добро отношение от другите и нормални изживявания. Убеден е, че другите незрящи също трябва да следват неговия пример. „Животът е борба и не трябва да се отказваш. Трябва да имат хъс и мотивация и да намерят приятели и познати, които да им помогнат в тази насока”, казва Цецо.