СамокоВест

Българските региони заемат 5 от първите 6 места по бедност в Европа

Споделете ни в

България отново стана рекордьор на Евростат. Тя е абсолютният и безалтернативен шампион по мизерия в рамките на Европейския съюз. В най-срамната класация на Евростат – за регионите с най-нисък стандарт на живот, български райони заемат 5 от първите шест места. За изследването на люксембургското статистическо бюро са използвани данни към 2010 г., като е изчислен брутният вътрешен продукт на човек от населението през покупателната способност. Северозападна България (областите Видин, Враца и Монтана) заемат челната позиция, заемайки едва една четвърт от средното ниво за Брутен вътрешен продукт в Евросъюза. Втори по бедност на Стария континент отново е български регион – Северен централен. Областите Плевен, Русе, Габрово и Ловеч покриват едва 29 процента от средното ниво за ЕС. Единственото изключение в класацията се пада на съседна Румъния. Третото място се заема от румънските погранични райони с Молдова, но веднага след това България си връща позициите. Четвърто място е отредено на Южен централен, Североизточен и Югоизточен район за планиране.

Само един български регион не е сред шампионите по мизерия на стария континент.  Югозападният регион, в който попадат София, Перник, Кюстендил и Благоевград, основно заради столичния мегаполис в тази част от страната, все повече се откроява като своеобразен оазис на благоденствието. Според данните на Евростат Югозападният регион покрива 75 процента от средното ниво на БВП на човек от населението в рамките на ЕС. Ако го сравним обаче с данните за най-богатите райони, и софиянци изглеждат бедняци. Безспорният лидер по богатство е британският регион Вътрешен Лондон, който е почти 3,3 пъти по-богат от средното ниво в ЕС. Призовата тройка се допълва от Люксембург и Брюксел. По-нататък в класацията следват региони от Германия, Франция и Холандия. Много любопитен факт е, че седмото и осмото място по богатство са заети от региони в Нова Европа – Братиславски край – Словакия и Прага -Чехия, с които до скоро се варяхме в казана на Съюза за икономическо сътрудничество-СИВ. Те са изпреварили в класацията по икономически стандарт такива благоденстващи региони като Стокхолм -Швеция и Виена Австрия.

За сравнение Българският северозапад е създал БВП за 2,5 млрд. евро през 2010 г. В същото време Вътрешен Лондон се е отчел с 362 млрд. евро.