СамокоВест

Австрийският вестник „Кроне”: Самозапалването като последен изход от мизерията

Споделете ни в

Австрийският вестник „Кроне“ излезе с публикация – Самозапалването като последен изход от мизерията.Изданието отбелязва, че по този начин хората изразяват своя протест срещу мизерията и корупцията в най-бедната страна от европейския блок. България спешно се нуждае от нова социална политика – от 7,3 милиона българи около 1,5 милиона души живеят под границата на бедността, т.е. с по-малко от 120 евро на месец, отбелязва още изданието. От февруари насам са се самозапалили шестима души в знак на протест срещу мизерията, в която живеят. Трима вече починаха от своите рани. Самозапалването се използва като начин за привличането на общественото внимание и в други страни. Вестникът припомня, че след 2009 г. десетки тибетци се самозапалиха в знак на протест срещу китайския гнет. Самозапалването на тунизиец в края на 2010 г. предизвика социални протести и доведе до началото на Арабската пролет.

Бел. на Редактора: Припомняме, че случаите на самозапалване от началото на годината са 7. Първият бе на 26-годишния Траян Маречков, който се самозапали в центъра на Велико Търново и загина от тежките поражения по тялото му. Вторият беше 36-годишният Пламен Горанов от Варна, който се самозапали пред Община Варна.
53-годишният Венцислав Василев, баща на пет деца, се самозапали в сградата на община Раднево. Четвъртият случай бе на 52-годишният Димитър Димитров, който се запали пред президентството. Състоянието му остава тежко, въпреки че вече диша самостоятелно. На 14 март беше открит овъгления труп на 45-годишната Даниела от Пловдив. Шестият случай беше на самозапалил се бе на 59-годишен миньор в Бобов дол. Седмият случай е 41-годишният Тодор Йовчев, който се самозапали на стадиона на село Ситово. А починалите вече са четирима, след като тази сутрин издъхна и Тодор Йовчев.