СамокоВест

Благовест Коларов с предложение за почистване на гората от отпадъци и стари клони, и справяне с незаконните сметища

Споделете ни в


В събота на 06.04 .бях из гората в района на ливадите, в горния край на Ридо, срещу недоразумението седалков лифт „Боричо“. Изненадах се от огромните пространства изсечена гора – колкото футболно игрище, предизвикано от счупването на върховете на боровете и може би от новата болест корояд. Но гледката беше ужасна от камарите изхвърлени битови отпадъци и строителни материали от т.н. „вип квартал“, и не само от него. Наясно съм , че хората плащат на цигани, или някой нашенец с каруца, и срещу 5-10 лв. боклука му е натоварен, и се изхвърля вместо в депото, някъде из гората. Видях цяла каруца боклуци на едно чудно хубаво място, с млади борчета и смрика (хвойна) и чиста зелена трева, но до сам пътя, и някой ненормалник си е изсипал каруцата с боклук. Размишлявайки как да се противодейства на това, не можах да измисля друго освен написаното в следващите редове, и го публикувам в медиите, защото ако го пиша на сайта на Общ. Самоков , не съм сигурен, че ще бъда удостоен  дори и с писмен отговор. 

Мисля, ако Общ. Самоков прати на всеки адрес в града листовка с предупреждение, всеки който изхвърля боклуци с наети цигански каруци и не само такива, (в горния край на града има хора, които ползват за собствени нужди такива средства), да бъде задължен да придружи най вече циганските каруци до депото, за да е сигурен, че боклука му ще бъде изхвърлен на това място. Не може да разчитаме на съзнанието на тия хора! От друга страна хората наели каруците, и спящи със спокойна съвест за почистените си домове, и това, че са дали 5-10 лв. на някой да изхвърли боклуците им, имат достатъчно средства и коли да придружат наетият транспорт до депото. Вярно, има сами жени и възрастни хора, които не разполагат с транспорт и начин да упражнят този контрол, но тогава трябва да предупредят човека, че те ще бъдат потърпевши ако се изхвърли боклука не където трябва, и ако иска пак да бъде ползван за такава услуга да кара по установения ред. В противен случай  човекът наел каруцата (не каруцаря), да бъде глобен  х10 лв. спрямо тарифата на каруцата – или 5х10 =50 лв., съответно 10х10 = 100 лв.

Ако един хванат на „местопроизшествието“ каруцар, бъде принуден да покаже кой е работодателя му, и същият понесе такава глоба , самият той, в случая циганин (или българин), ще се замисли дали да продължи да работи по този начин, или рискува никога повече да не бъде нает за работа. Човекът наел каруцата, също ще се замисли следващият път дали да се довери на някой, или да го придружи до депото. Грижата за боклука не трябва да се изчерпва с плащането на тези 5-10 лв!  Веднага след като споделих с приятел тази тактика, той решително зае противоположна позиция, и настояваше ,че не е редно да се глобява човекът, който съвсем честно е постъпил и е заплатил за услугата, и наказанието би трябвало да понесе другата страна. Но как да се справиш с циганите, освен да им конфискуваш каруцата, което ще доведе до големи драми, и нещата няма да се оправят. Ако това се вижда много неосъществимо, могат да се поставят камери на няколко изходни пункта. В горният край на града, на последните къщи ако има камера и предупреждение за видеонаблюдение, но наблюдението да не бъде формално, би имало някакъв ефект.  Под „Самел90“ също се изкарват боклуци до реката, най вече от кв. „Самоково“. Това става най често с автомобили и ремаркета. Ако по номера се идентифицира автомобила, лесно би могло да бъде глобен водача и да се предотврати по нататъшно замърсяване. В краен случай, г-н кмета изяви готовност при поискване и сигнал до Общ. Самоков всеки боклук да бъде взет от  БКС. 

В долния край на града също би могло да има видеонаблюдение, и 2-3 ма човека за бързо реагиране.  Имаше оправдания ,че няма пари за пазачи. По евтино ли излиза да даваме по 100-ина хиляди годишно за почистване на незаконни сметища?  За това моля, прочелите тези редове, дори и да не са съгласни с моето предложение, да дадат някаква идея за справяне с дългогодишния проблем на не регламентираните сметища! Иначе, ще продължим да плащаме стотици хиляди на Емил Кривошиев всяка година, и ще затъваме в мръсотия! Дотук смятам, че съм ясен! Как да почистим сега гората по най  „безболезненият“ начин, без общински пари ?  Аз мога да опитам, да организирам почистването на района в горния край на „Ридо“ от боклуци и стари клони, с благоволението на Общ. Самоков и при разрешение от Общ. лесничейство.   Извинявам се на мой роднина, и един близък приятел в споменатата служба, че се намесвам в работата им, но тези клони след наложилата се сеч, са станали сухи като барут, и едно запалване през лятото ще бъде гаранция за голям и трудно овладян пожар.  Освен това може да пренасят и зараза от споменатият корояд.  Ако намеря 2-3, може и цигански каруци, и под наблюдение бъдат почистени местата от боклук, който да бъде извозен до празното място на края на пътя и къщите, след това фирма БКС ще поеме щафетата до депото. Много е далече това депо, и  да караме хората при тая техника да мъчат животните  до там и да се връщат обратно не става.

След като бъдат почистени местата, да се разреши от Общ. лесничейство, хората събирали боклука и почистили местата да имат право на 2-3 каруци окастрени клони, на всяка извозена каруца с боклук, които могат да бъдат продадени на населението срещу 20-30 лв. за подпалки през зимата. Това заплащане в натура е по целесъобразно, защото ако се заплати веднага за свършената работа, много вероятно е хората да започнат да злоупотребяват с този начин на почистване, и да карат самите те боклуци в гората, за да вземат след това пари за почистването. Имаме печален опит в такова „перпетуум мобиле“ в сметището под циганската махала, където имаше асфалт и битум, явно изсипани от колите които оправят улиците, и след това същата фирма взе десетки хил. лв. за почистване на не регламентирани сметища. Шиклата останала след окастрянето на клоните също трябва да се транспортира до мястото на извозване от БКС. Така удряме с „един куршум, два заека“!  Мястото ще бъде почистено от боклук и сухи клони, и същевременно ще бъде заплатено на хората. Да добавя, че това почистване не може да стане с камиони, и конската каруца е единствения начин.  Но има и места около пътя, и при добро желание, каквото демонстрира началника на депото за осигуряване на техника, с едно малко багерче би могло да се почистят тези много замърсени места. Фирма БКС ,освен с извозването до депото също би могла да помогне с техника, освен с обикновен багер и мини  багер тип BOBKAT за да може по лесно да се събере боклука. Такива мисли занимаваха съзнанието ми при тази разходка, вместо да се радвам на синьото небе, слънцето и събудилата се природа!  Очаквам реакция от Общ. ръководство, за което читателите ще бъдат уведомени. Ако няма такава, нека всеки сам да си направи извода!

Благовест Коларов