СамокоВест

Беър Грилс плати 12 800 лв. глоба за оцеляването си в Рила

Споделете ни в


Британският пътешественик и спътникът му Дерек Хъф плуваха в Каракашевото езеро и ловиха жаби, докато заснемаха филм от поредицата „В дивата пустош“

Световноизвестният пътешественик Беър Грилс е заплатил две от глобите си към Министерство на околната среда. За нарушения на нормите за поведение на територията на Национален парк „Рила“ бяха съставени три акта и издадени две наказателни постановления. Наложените санкции са за навлизане и плуване във водния басейн на Каракашево езеро и улавяне и умъртвяване на животински видове. От Дирекция „Национален парк Рила“ съобщиха, че размерът на глобите е 12 800 лева.

Филмът със заглавие „Планината Рила – България – В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф“ е сниман два дни през юни 2017 г. в Парков участък Боровец. Британският експерт по оцеляване и професионалния латино танцьор Дерек Хъф минават през опасни пропасти и скали на над 2000 м височина. Двамата оцеляващи ловят жаби и палят лагерен огън, на който да сготвят уловените земноводни. А за да стигнат по-бързо до крайната точка, преплуват едно от ледените езера на Рила. 

Предстои издаване на наказателно постановление от директора на Дирекция „Национален парк Рила“ за неспазване на режимите в парка при заснемането на филма чрез палене на огън на нерегламентирано място в защитената територия. Санкциите, съгласно нормативната уредба  са от 1000 до 10 000 лева.

Информацията провокира десетки онлайн реакции.

Снимката е на Vbox7