СамокоВест

Безработицата в общината за месец януари е нараснала със 79 души

Споделете ни в

За месец януари на настоящата година в бюрото по труда са регистрирани 2 969 души. Това е 19,1 % от икономически активното население на Самоков. В сравнение с последния месец на 2013 г. броят на безработните е нараснал с 0,5 пункта или със 79 души.

Запазва се съотношението между регистрираните мъже и жени, като жените са 50,3 % срещу 49,7 мъже. През месец януари значително са се увеличили безработните с начално и по-ниско образование, като броя на регистрираните с основно образовани е 565 души. Процентът на безработните висшисти продължава да е най-нисък – 4%. Тревожно висок е делът на младите хора. Общия брой на безработните младежи до 29-годишна възраст е 765 – или 25,8%. Почти една четвърт са и безработните от другата рискова група – хората над 50 години.

Продължава порочната практика основен поминък на безработните самоковци да осигуряват програмите за временна заетост. През януари на работа са постъпили 122 души, от които 3 по мерки за заетост, 58 по програми и останалите 61 регистрирани безработни са се реализирали на първичния пазар на труда. През месеца от регистрация са отпаднали 116 безработни.  20 души са постъпили по Националната програма „Асистенти на лица с увреждания” към ДСП.

One thought on “Безработицата в общината за месец януари е нараснала със 79 души

  1. Социологическа агенция „Гето – Самоково“, отдавна е отчела, че броя на безработните оказва изключително положително влияние за развитието на партокрацията в България. От скука партийците ту се разцепват, ту се коалират, но без работа не остават. Аз като разведен редник от армията на безработните издигам следния лозунг „ВСЕКИ БЕЗРАБОТЕН ПАРТИЯ – ВСЯКА НЕОМЪЖЕНА ДАМА, КОАЛИЦИОНЕН ПАРТНЬОР“. Да ни е жив и здрав Европейския съюз и неговата програма.

Comments are closed.