СамокоВест

Бат’ Сали пред пред actualni.eu: Министър Москов наруши Хипократовата клетва, това е кощунство!

Споделете ни в

Aleksandar Metodiev Sali 2Депутатът от ДПС Александър Методиев- Бат’ Сали е възмутен от здравния министър Петър Москов. Причина е изказването на Москов, че Спешната помощ няма да праща лекари в ромските махали, докато не се гарантира сигурността на медиците.
„Смущава ме това изказване. Той не е министър на една общност, той е министър на всички български граждани на Република България. Той нарушава своята клетва, която е дал като лекар, Хипократовата клетва“, е заявил Бат’ Сали пред actualni.eu по отношение на министър Москов.
„Един достоен министър на здравеопазването не е редно да дава подобни изявления и забрани, които да са в ущърб на някоя част от населението. Никой няма това право, освен единствено нашият Създател – Той само има всички права върху човечеството.
Правата, които има министърът, касаят всички български граждани независимо от техния етнос. Неговото изказване е кощунство. Аз вярвам, че той ще направи всичко възможно евентуална спешна помощ да бъде получена в кварталите, където преоблада ромското население“, е допълнил още депутатът от ДПС.
Той все пак е уточнил, че не е редно да има посегателства върху лекарите. „Наша основна задача ще е да разясним на нашите хора по места, че са отминали тези времена на насилие. Трябва да отдадем необходимото на тези хора, които работят в Спешната помощ… С моя колега Илия Илиев разясняваме това – от месец и половина – два обикаляме по местата с ромско население.“
Бат’ Сали обаче е категоричен, че „не винаги са виновни ромите, а всичко негативно рефлектира върху тях“.
По отношение идеята на министър Москов – кметовете да осигуряват сигурността на лекарите, Александър Методиев е против: „За мен това не е възможно. Не трябва да ангажираме общинските кметове с такава цел, защото трябва да насочим вниманието към отношението не само на един етнос, но и на всичките български граждани към медиците – да имат положително отношение.“
На въпроса как си обяснява нападенията на роми над лекари, отговорът на Бат’ Сали е:
„Повечето реагират така под въздействието на алкохола, но това не ги оправдава. Понякога и ненавременната медицинска помощ е причина. Честно казано, понякога лекарите се отнасят с пренебрежение и непрофесионално към такива случаи и имат ненавременна намеса“.