СамокоВест

АПИ започва процедура за укрепване на свлачища. Включен е и пътят Бистрица – Железница – Алино

Споделете ни в

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществена поръчка за изготвяне на технически проекти за трайно укрепване на 30 участъка от републиканската пътна мрежа, засегнати от срутища, свлачища и други геодинамични процеси, обявиха от Агенцията. Отсечките са в 12 области – Смолян, Пловдив, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Сливен, Велико Търново, Перник, Кюстендил, Благоевград, София и Враца. С готовите проекти АПИ ще кандидатства за финансиране по Програма „Околна среда“ 2021-2027 г.

Поръчката е в четири обособени позиции, а общата ѝ прогнозна стойност е 1 092 950 лв. без ДДС. Кандидатите могат да подават офертите си до 20 март тази година.

В четвъртата обособена позиция е включено изготвянето на технически проект за трайното укрепване на 4 участъка в областите София и Враца. Отсечките са на път III-181 /СОП/ – Бистрица – Железница – Алино и път II-16 Зверино – Елисейна през Искърското дефиле. Третокласният път Бистрица – Железница – Алино е основна връзка на населените места Поповяне, Ковачевци, Алино и вилна зона „Ярема“ със столицата, се посочва в обявлението.

Проектирането е предвидено да се осъществи в три междинни етапа. Бъдещите изпълнители е необходимо да извършат пълни и детайлни инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания за подготовката на техническия проект. Изработването на техническия проект е първата и задължителна стъпка преди предприемането на качествени строителни работи. Въз основа на готовия проект ще се определят конкретните строително-монтажни дейности и ще може да се възложи необходимото възстановяване на участъците.