СамокоВест

Самоковските общинари възложиха на кмета да организира търг за наем на търговски обекти на местата на Лафките

Споделете ни в

На редовното си заседание за месец февруари Общински съвет – Самоков взе решение за провеждане на търг за отдаване под наем на 8 търговски обекти. Дървените павилиони, които са поставени на местата на демонтираните обекти на Lafka, са с площ от 6 кв.м. всеки. Заложената начална наемна цена е 288 лв. с ДДС. Два от павилионите са на ул. „Преспа“- близо до МБАЛ-Самоков и северно от “Самоковска комуна”. Един е на ул. “Искър” западно от сградата на ДНА до такситата. Отдава се под наем и терен в близост до Бившия партиен дом, друг северно от сградата на ТПК “Михаил Дашин”. Също един в кв. „Самоково“, северно от бл. 35 и в кв. „Възраждане“ на бул. “България”. Обектите са предназначени за търговия с вестници, списания, печатни издания, дребни пакетирани хранителни и нехранителни стоки, тютюневи изделия, безалкохолни напитки, аксесоари, сувенири, без право да се ползват като заведение за бързо хранене или друго от подобен тип. Заложена е стъпка за 10 % от началната месечна наемна тръжна цена или 28 лв.

Припомняме, че Lafka беше създадена като част от „Булгартабак“ и неговия тогавашен дистрибутор. Замислен като монополно място за продажба на цигари и вестници, които сам произвежда и доставя, проектът, свързан с Делян Пеевски, с подкрепа на държава и общини се разпростя в редица градове в страната. С решение на тогавашния състав на Общинския съвет, павилионите Лафка заеха централни места и в Самоков за срок от 10 години. Точно три години след като Lafka преустанови дейността си като търговец на дребно, обектите започнаха поетапно да се демонтират и премахват. Сега, въпреки предплатените наеми за целия срок на договора, фирмите наематели прекратяват договорите си, като нямат никакви финансови претенции към местните управи.

На заседанието общинският съветник д-р Димитър Панев попита как са финансирани новите павилиони, това къщичките от коледния базар ли са, ако и тази година се организира такъв базар нови ли ще се правят. Той изрази становище, че от подобни обекти няма смисъл, тъй като вече никой не купува вестници, а само от цигари трудно биха формирали достатъчно печалба, като се има предвид, че се продават и във всички по-големи магазини. Съветник Панев посочи също така, че обектите не са равнопоставени, като привлекателност на мястото за търговия, а началната наемна цена е една и съща за всички – 288 лв.

В отговор кметът Георгиев обясни, че дървените павилиони, които са използвани и за коледния базар, са по проект на Местната инициативна група с община Ардино и не са плащани с общински средства. Целта на проекта е да се стимулират местните занаяти, посочи Георгиев.  Той обясни, че предвид големия интерес към празните павилиони на Лафка във времето, след като фирмата си ги е прибрала, са решили на същите места да бъдат поставени други търговски обекти. За целта са използвали дървените будки от коледния базар. Георгиев подчерта, че заради проблемите с ограничаването на видимостта от Лафката на Легето там павилион не е поставен. Кметът изтъкна, че търгът за новите обекти се организира при същите условия, при които са отдадени парцелите на Lafka.

Остава въпроса на чий гениален ум му е хрумнала мисълта да постави на равна нога възможностите на дребните местни търговци с възможностите на Пеевски. Още повече, че приходите в Лафките на Пеевски, санкциониран от САЩ по глобалния антикорупционен закон “Магнитски”, идваха преди всичко от хазартните игри, с които зомбираха българите да търкат билети в несвяст. А не от вестници и списания, семки и Зрънчо!