СамокоВест

Актьорът Никола Балабанов пред картините на Слави Генев: Скоро забравихме, че е люта зима и че вън на площада всички дяволи са си дали среща

Споделете ни в

Публикуваме разказа на актьора от Народния театър Никола Балабанов за творчеството на художника Слави Генев, поместен във в. „Литературен глас“, бр. 343, 24.02.1937 г.

„НА ГОСТИ

Художникът Слави Генев е сега учител в Самоковската гимназия. Той е познат на софийската публика най-много по едновременните карикатурни скици из списанията и от участията си в някои изложби на картини.

Преди няколко дни го намерих в един ресторант в Самоков. Денят беше студен и на широкия площад вятърът лудо гонеше снежинките. Хората, загрижени и изплашени като невестулки, прекосяваха площада и се скриваха по къщите и дюкяните.

Беше ми мъчно, че тук, сред тоя мраз и тая глухота, Слави Генев трябва да се бори за парче хляб. Чудех се как да узная дали отчаянието му не е стигнало до самоубийство.

След представлението „Върху плаващия лед“, за което бях в Самоков, се събрахме пак да си поговорим. При нас дойде и председателят на читалището г-н Чобанов и старият ми познат Димитър Спасов – Брадата.

Разговорът, разбира се, тръгна подир изкуствата. Театър, Художество, Щъркелов, Развигор, Андрей Николов, Ботев, Захари Стоянов и пр.

Току изведнъж Слави Генев рипна от масата:

– Кольо, вземи артиста Борис Михайлов и тръгвайте след мен…

„Брадата“ ококори очи:

– Значи – капан… ще офейкате нанякъде?

– Няма… докато изпиете по канче – тука сме. Само за десет минути.

И тръгнахме по заснежения площад като вълци. Вятърът ни засипваше със сняг.

– Ще ви заведа в къщи. Искам, ей така, и други хора…Една проверка…Само един момент…А?

Тъкмо мислех да го моля да се върнем назад, Генев се спря пред една врата и с една мефистофелска усмивка каза:

– S’il vous plait, господа, буюрунус. Тук живея.

Аз си мислех я някоя с 19 билки ще изкара, я луканка някоя особена ще ни даде да опитаме, а то – въведе ни в една стая, пълна с пейзажи! И четирите стени покрити с картини. А в ъглите и по масите наредени цели диплузи платна.

Рекички, улици, къщи, райски кътчета, дворове, планински пътеки, облени от слънце, кьошкове, прохладни вадички, бухнали дървета, слънце и въздух, и светлина, светлина…

Всички мълчахме. Борис Михайлов се опита по правилата да каже на художника няколко топли думи, но тутакси разбра, че е по-добре да си мълчи.

Скоро забравихме, че е люта зима и че вън на площада всички дяволи са си дали среща.

Малките светли улички, пъстрите къщурки и стени, веселите горски поточета и полянки радостно бяха запели. Идеше ми да легна на голия под и да се смея, и да викам сред гората, да прегърна веселите листа на тия дървета и да дърпам клоните им, после бързо-бързо да мина с разперени ръце ей по онова козе мостче и да легна на зелената трева сред полянката…

Когато се връщахме на площада, дяволите си бяха отишли. Струваше ми се, че вървим по слънчевите улички и каменни тротоарчета на Слави Генев.

В ресторанта Чобанов и „Брадата“ ни погледнаха въпросително  – наистина трябва да сме имали вид на хора, които са пили ракия с 19 билки…

Скоро художникът Слави Генев ще се яви с картините си пред Софиянци и аз съм убеден – много, много ще се радвам, че съм написал тия редове..“

Всеки, изправил се пред картините на Слави Генев, е изживял чудото да забрави, че вън е люта зима и на площада в Самоков всички дяволи са си дали среща. Чудото да се разходи по малките, светли улички, покрай пъстрите къщурки и стени, да чуе песента на веселите горски поточета и полянки. И ако трябва да напиша една единствена дума за творчеството на Слави Генев, то тя е ВЕЧНОСТ!

Лилия Кинина