СамокоВест

Българските овощари с внушително представяне в Берлин на ФРУТ ЛОГИСТИКА 2024

Споделете ни в

Съюзът на Дунавските овощари представя България от 7 до 9 февруари в Берлин на най-голямото международно специализирано изложение FRUIT LOGISTICA 2024. В рамките на изложението има посетители от над 140 страни, които могат да направят своите срещи с производители на плодове и зеленчуци от 94 държави от всички континенти. В 26-те палати на изложението се откроява силното присъствие на рекордните 2770 изложители, в сравнение с 2610 изложители през 2023 г.

Тази година имаме впечатляващо българско участие като брой изложители, дизайн и оформление на щанда и продуктово представяне. Българското участие се организира от Съюза на Дунавските овощари, с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“.

„Тук в Берлин наистина можете да почувствате пулса на индустрията.Бизнесът с пресни плодове е изправен пред многобройни предизвикателства по отношение на увеличение на разходите, което поставя под заплаха рентабилността на нашите производители, но и на тези от цял свят. В моменти като този всички ние се нуждаем от повече партньори, отколкото в миналото“, каза Мирослав Черников, член на УС на Съюза на Дунавските овощари.

Представителите на сектора настояват за изваждане на производителите на плодове и зеленчуци от обхвата на наредба Н-5 от 1 януари 2024 г., с която се затормозява работата на бранша.