СамокоВест

Полицейското управление в Самоков отчита 40% ръст на кражбите през 2023 година

Споделете ни в

Началникът на Районното управление на полицията в Самоков инспектор Филип Благоев представи отчета за дейността на управлението за 2023 г. Инспектор Благоев отчете, че  са регистрирани общо 332 престъпления, което е с 36 по-малко от 2022 г. Като процент разкриваемост се наблюдава повишение от предходната година с близо 4%.

– Установените нарушения при контрол на пътя за шофиране след употреба на алкохол или наркотици са 44, като статистически цифрата се запазва спрямо предходната година, но разкриваемостта бележи повишение с близо 17%.

– Регистрираните през 2023 г кражби са общо 142, което е увеличение с близо 40% спрямо предходната година. По отношение установяването на извършителите на кражби следва да се отбележи, че голям брой от разкритите престъпления са извършени в предходни години. За отчетната година разкриваемостта е около 40%.

На представянето на отчета присъства и кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов. Кметът благодари за добрата съвместна работа между Община Самоков и полицията и подчерта, че инвестициите във видеонаблюдението ще продължат. През 2023 г. са предвидени 50 хил. лв. за поставяне на нови камери, като местата ще бъдат съгласувани съвместно с пътна полиция. Инж. Джоргов посочи още, че предвижда създаването на звено по сигурността към Общинска администрация, което ще бъде в помощ на полицията при опазване на обществения ред и публичната собственост.