СамокоВест

Абдикацията на кмета Георгиев от проблема с безстопанствените кучета води до угроза за здравето и живота на деца и възрастни, и до масово избиване на четириноги. До кога?

Споделете ни в

Европейският ни град, в европейската ни държава, град с претенции за туристически център и бъдещ домакин на събития по време на българското председателство на ЕС, от десетилетия отказва да реши проблема с безстопанствените кучета. Да го реши цивилизовано, в съответствие с претенциите на избраниците ни. В действителност въпросът не намира никакво решение от страна на местната власт. Кметът Владимир Георгиев напълно е абдикирал от проблема, че така му е по-лесно.

Това естествено води до

  • от една страна сериозна угроза за здравето и живота на гражданите и най-вече на децата и възрастните хора
  • от друга – до масовото изтребване на кучета

Глутници от безстопанствените четириноги обикалят около големите търговски обекти и край съдовете за смет, за да намерят храна. Наскоро малко дете изпадна в шок и с писъци се опита да избяга от препускащите към него около 6 -7 едри песа на площадката пред един от супермаркетите. С наближаването на зимата ситуацията става още по-рискована, тъй като расте липсата на храна. Заплахата стига до степен, че изхвърлянето на отпадъци в контейнерите става мисия невъзможна. Кучетата се нахвърлят върху всеки, който носи нещо в ръце, с риск да го съборят и с непредсказуеми последици. Види се, кметската ни управа е с престъпно къса памет, забравяйки стотиците нахапани от кучета в страната и как псета умъртвиха двама възрастни и достойни български граждани в столицата. Миналата зима в редакцията получихме сигнали за ухапани две жени на велоалеята в кв. „Самоково“ с тежки рани по краката.

В резултат от безхаберието на местната власт, жителите на общината взеха справянето с проблема в свои ръце. За съжаление по най-неприемливия начин. Масово се избиват кучета не само в Самоков, но и в Боровец, и в другите населени места. Множество сигнали в социалните мрежи алармират за трупове на четириноги – стреляни, тровени, пребивани. В същото време непрекъснато се изхвърлят на улицата десетки нежелани от стопаните си домашни „любимци“. Никой не се грижи да бъдат кастрирани и обезпаразитени, да бъдат настанени в приюти, да им се потърсят стопани.

Всъщност в Самоков няма приют за безстопанствени кучета и котки. Преди години Общината, съвместно с Областна дирекция на МВР София, построи нов дом за полицейските кучета, плащайки хиляди левове от общинската хазна, но за общинските безстопанствени псета дом и до днес НЯМА. Независимо от протестите на защитниците на животни, не се предприемат никакви действия в тази насока.

Поради липса на адекватно решение от страна на отговорните органи се влиза в една нескончаема спирала на ужас, болка и смърт. Ясно е, че такава битка е обречена изначално на провал, тъй като иде реч не само за морал, но и за закон.

Кметът Владимир Георгиев е длъжен незабавно да предприеме всички необходими действия за хуманното и цивилизовано решение на проблема с безстопанствените кучета. Защото реалностите доказват, че където няма управа – има саморазправа