СамокоВест

Доклад на Върховна административна прокуратура сочи – язовир „Бели Искър“ се нуждае от спешен ремонт

Споделете ни в

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл сигнал до премиера Бойко Борисов с настояване отговорните държавни органи да вземат всички необходими мерки за обезопасяване на язовирите и водоемите в страната, обяви Правен свят. Сигналът е по повод доклад на Върховната административна прокуратура за състоянието на язовирите и големите водоеми. Заместник-главният прокурор Ася Петрова представи в сряда на брифинг част от доклада. От думите й стана ясно, че 105 са най-опасните язовири в страната.

Най-неотложни са мерките за язовир „Бели Искър“. Той има нужда от спешен ремонт и укрепване на язовирната стена, а отговорността за финансирането на реконструкцията се прехвърля между няколко министерства, концесионера „Софийска вода“ и общината, стана ясно още на брифинга. ВАП констатира „продължително, тежко и укоримо непредприемане на действия“ за укрепване на стената.

В обобщение е констатирано:

  1. Неизпълнение на изискванията за безопасна техническа експлоатация на язовирните стени и/или съоръженията към тях;
  2. Масово неизпълнение на издадени предходни предписания, изпълнението на които не е било обвързано със срокове;
  3. Не са предприети принудителни административни мерки, въпреки предвидените правомощия за това в разпоредбата на чл.199б от Закона за водите.
  4. Въпреки многобройните констатирани нарушения, липсват данни за издадени наказателни постановления, а съставените актове за установяване на административни нарушения са само 6

По отношение на язовир „Бели Искър“ ВАП отчита, че не са предприети действия по започване на рехабилитационни и укрепителни работи за осигуряване на безопасно ползване на стената и съоръженията към нея. За това положение причина е и становище на независим държавен орган – Комисията за енергийно и водно регулиране, според което концесионерът не следва да се натоварва с инвестиционните разходи по поддръжката и експлоатацията на язовир „Бели Искър“.

Налице е спешна необходимост от организиране на действията, които да обезпечат безопасната експлоатация на стената и съоръженията на „Бели Искър“ – крупен язовир в близост и над гр. София, където са съсредоточени население и материални ресурси, се посочва в доклада на ВАП.

Отговорността кой да направи реконструкцията на язовир „Бели Искър“ се прехвърля между няколко институции – концесионерът Софийска вода, Столичната община и областната управа. Започва процедура, която може да завърши с глоба за министъра на регионалното развитие и благоустройството за това, че не са предприети действия по укрепването на язовира. Днес столичният кмет заяви, че има няколко проекта за реконструкция, но последната дума имал областният управител, тъй като язовирът е държавен.

Язовирът е публична държавна собственост и следва да бъде в управление на областния управител на Софийска област. Към настоящия момент е налице действащ концесионен договор между Столична община и „Софийска вода“ АД, по силата на който стопанисването, поддържането и експлоатацията на язовир „Бели Искър“ се осигуряват от концесионера.

От регионалното министерство са разпоредели на Софийска вода да поддържа по ниско ниво на язовира, докато не бъде извършена реконструкцията на стената. По повод констатациите в доклада от пресцентъра на МРРБ съобщават – „Безопасната експлоатация на язовир „Бели Искър“ е осигурена чрез поддържане на по-ниско водно ниво“, На язовирната стена предстои да бъде извършена реконструкция за постигане на по-висока сеизмична устойчивост.

За извършване на реконструкцията на язовирната стена предстои в най-кратък срок да бъде подписано споразумение между всички заинтересовани страни. Технически експертен съвет ще определи най-доброто техническо решение, по което да бъдат извършени строително-монтажните работи.