СамокоВест

Васил Зашкев: Вина за кражбата от касата на Общината има, виновни – няма?

Споделете ни в

Днешното заседание на Общинския съвет започна с питане на Васил Зашкев, съветник от Реформаторски блок. Съветник Зашкев попита кмета на общината Владимир Георгиев за резултатите от разследването на кражбата от касата на общината. Въпрос с голяма обществена значимост.

Припомняме, че в нощта на 12 април 2016 година близо 50 000 лева бяха задигнати от касата на Общинска администрация. Тогава стана ясно, че бандитите са влезли през съседна на общината сграда. Някой обаче предварително е бил открехнал прозореца, през който са проникнали в самото общинско здание.

В хода на разследването в Полицията бяха задържани за разпит петима души. Четирима бяха освободени, тъй като вината им не е установена. Димитър Прасков бе задържан в ареста и му бе повдигнато работно обвинение. Последствие Прасков също бе освободен.

Година и кусур по-късно резултати по разкриване на престъплението няма. Ако се съди по отговора на кмета Георгиев, няма никакви нарушения по събирането, отчитането и съхранението на събраните средства. Вратите и прозорците били обезопасени, парите били на сигурно място – в сейф, за безопасността и реда в сградата е осигурена и денонощна жива охрана. Всички изисквания били спазени. Сиреч, всичко ни е наред, а парите откраднати

Както заключи и съветник Зашкев – вина има, виновни – няма и парите също ги няма. Той настоя кметът да отговори упражнил ли е необходимия контрол върху работата на служителите при събирането и съхранението на постъпленията от данъци и такси на самоковските граждани, какъвто е основно произходът на откраднатите средства.

В заключение кметът Георгиев заяви, че има разделение в работата на институциите и когато прокуратурата установи има ли виновни – тогава и той ще отговори.

Или трай, коньо, за зелена трева.