СамокоВест

Кметът Владимир Георгиев покани самоковци на обществено обсъждане на Бюджет 2015. Бюджетът нечут – невидян.

Споделете ни в

vladimir georgievКметът Владимир Георгиев отправи покана към всички граждани и заинтересовани лица на общественото обсъждане на проекто-бюджета на Община Самоков за 2015 година. Поканата е публикувана на официалния сайт на общината. Нормативното основание – разпоредбите на Закона за местното управление и местната администрация. В поканата на кмета е посочено, че обсъждането ще се състои на 27 ноември (четвъртък) в Заседателната зала на Общински съвет – V етаж.
Предполага се, че освен заинтересованите в обсъждането могат да участват и хора с идеи.
До тук добре. НО! Проекто-бюджетът не е публично огласен. Така че, поканата на кмета Георгиев отново намирисва на чиста проба демагогия и измиване на ръце.
Очакваме кметската управа в най-кратки срокове да отстрани пропуска и да публикува и проекта за бюджет, за да могат поканените да участват компетентно, а не проформа за отчитане на дейност по уж демократичен модел на управление.

 

3 thoughts on “Кметът Владимир Георгиев покани самоковци на обществено обсъждане на Бюджет 2015. Бюджетът нечут – невидян.

  1. Миналата година по същото време беше обсъден бюджета за 2014г.Бяха гласувани 130 хил. лева за снегопочистване и поддържане на пътищата. Известно е, че поради меката зима и липса на сняг не е имало нужда и от 2 дни да се върши подобна дейност. Разбирам, че са вложени пари за подготовка на машините, за закупуване на луга и т.н, но всичко това си стои, и чака следващата зима. Много пъти си задавам въпроса, защо се говори толкова и на национално ниво(имам в предвид област София) за липсата на пари за предстоящата зима. Разбира се оправдания от рода на това, че парите са пренасочени към други цели, например смяна на асфалтова настилка, която може да изкара още 4-5 години, но е решено да се усвоят средствата (имам в предвид добре изкърпената настилка с битум около дупките само преди година на бул. „Искър“),винаги може да се намерят. Не може да се отрече, че новата настилка е много по добра, но на мизерният ни хал на който сме, това е просто разточителство, което можеше да изчака няколко години когато зейнат пак дупките. Не знам, може да са предвидени средства за ремонта на булеварда предварително, но да се твърди, че няма пари за снегопочистване при тая безснежна зима, е просто смешно и предизвикателство към благоприятните климатични условия в нашия край. Не можах да отида миналата година на обсъждането на бюджета, няма да мога и сега защото съм на работа, но ще помоля всички които присъстват да обърнат внимание на този немаловажен факт.

  2. Доколкото разбрах и тази година са определени 133 хил. лева за снегопочистване и поддържане. Точно колкото миналата година. Ами ако и тази зима се окаже безснежна!?. Когато беше големият сняг ,БКС поиска от Общината допълнително средства и бяха отпуснати. Някой да е чул , че сега са върнати пари, поради липсата на сняг?

  3. След общественото обсъждане на бюджет 2015 видях, че пак са определени 133.400 лв. за снегопочистване и зимно поддържане, точно толкова колкото и миналата година. Не можах да присъствам на обсъждането,и затова писах до Общината, и г-жа Сия Шехтанова бе така любезна да ми отговори още днес. Благодаря Ви за отзивчивостта г-жо Шехтанова, но никак не съм удовлетворен от отговора,защото както и предполагах икономисаните пари от безснежната зима са оползотворени в „метене, почистване на тротоари и гробищни паркове,училищни и други площадки с обществено значение“, и са в общият „кюп“ наречен „Чистота“. Да, такава бездънна яма може да погълне всичко, но важна е и чистотата в морален аспект! Такива дейности се вършат и при снежна зима, и е много относително и общо да се намират подобни оправдания за такава огромна сума пари. Ще се поинтересувам дали и в гр. София постъпват по същият начин. Има ли решение на Общ.Съвет за тази остатъчна сума и допълнителна дейност, защото винаги може да се измисли някоя „много належаща“ работа само и само да се вземат парите. Ако има такова решение на съветниците ни мисля, че трябва да се преразгледат нещата, защото не е лошо да остане някой лев и да се насочат към социална дейност. От години ми прави впечатление,че няма външни щори на южните прозорци на болницата, и е някакъв ад ако ти се наложи да си в болница през горещите летни месеци. От доста време има предложение на Кирил Бонев (брат Киро) за ползване на съществуващата кабелна мрежа(телевизия)в болницата за приемане на 6-8 програми цифрова телевизия безплатно. Ако иска някой да гледа други телевизии по кабела да си плаща за тях. Това е единственото развлечение на болните хора, и не е редно да се изнудват за пари. Има и други ниши, където някой и друг спестен лев ще бъде добре дошъл. И пак се връщам на снегопочистването, ако има много сняг се искат още пари, а при липса на такъв не се връща и стотинка! Има нещо „гнило“ в тая история!

Comments are closed.