СамокоВест

Алтернативният общински съвет с открито писмо до премиера – иска нов областен управител

Споделете ни в

emil ivanov protestДО ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ – МИНИСТЪР- ПРЕДСЕДАТЕЛ
КОПИЕ:
ДО ПРОФ. МИХАИЛ КОНСТАНТИНОВ – ЕКСПЕРТ ПО ИЗБОРНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, ДО Г-ЖА АНТОАНЕТА ЦОНЕВА, Г-Н ГЕОРГИ ИЛИЕВ И АДВ. ПЕТРОМИР КЪНЧЕВ – ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА „ПРОТЕСТНА МРЕЖА”, ДО Г-Н ИВАН БАКАЛОВ – РАЗСЛЕДВАЩ ЖУРНАЛИСТ И РЕДАКТОР НА „ЕЛЕКТРОНЕН ВЕСТНИК”, ДО Г-ЖА МАРИЯ СТОЙКОВА – ПЪРВИ ЗАМ. ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА В. „СЕГА”, ДО Г-ЖА ЛИЛИЯ КИНИНА – РЕДАКТОР НА НОВИНАРСКИЯ САЙТ „САМОКОВЕСТ” И ДО Г-ЖА МАРИЯ ГАЛЧЕВА – ГЛ. РЕДАКТОР НА В. „САМОКОВ 365”

И С К А Н Е От Алтернативния общински съвет на Самоков, с адрес за кореспонденция: 2000, гр. Самоков, ул. „Проф. Асен Карастоянов“ №2, ет. 3

Относно: Необходимостта от назначаване на нов областен управител на Софийска област

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БЛИЗНАШКИ,
Предлагаме Ви по реда на чл. 143, ал. 2 от Конституцията на Република България да предложите на своите колеги от Министерския съвет да бъде прието Решение за освобождаването от поста на настоящия областен управител на Софийска област. Така ще осигурите възможност държавната политика в Областта да бъде провеждана от нов държавен служител. Редно е управлението да се осъществява от един безупречен областен управител, който да защитава законността, който да е изпълнител на волята и интересите на нацията, и който при изпълнение на своята служба да се ръководи само и единствено от върховенството на закона. Според нас г-н Ем. Иванов е една доста сенчеста и компрометирана фигура – свързан е с бившите групировки. Неговият публичен облик е натоварен с твърде много съмнения – бил е представител на ВИС-2 в гр. Своге. Името му се свързва с мистериозната смърт на един човек. Твърди се, че е създател на първата частна община в България. Повече от ясно е, че понятието морал за него е нещо твърде далечно и непознато. Ние смятаме, че е абсолютно неприемливо компрометирани личности да се оставят на възлови управленски позиции. Виновниците за кризата не са способни да работят за реформите.
Уважаеми господин Премиер, ние считаме, че от 02.09.2005 г. до 06.07.2009 г., а и от 17.07.2013 г. до ден днешен, настоящият управител на Софийска област не се е съобразявал с разпоредбата на чл.18, ал. 6 от Конституцията. Общоизвестно е, че разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие и че държавните имоти е следвало да бъдат стопанисвани и управлявани в интерес на гражданите и обществото. Видно е, че г-н Ем. Иванов не е работил за това. През 2010 г. той е уличен в съмнителни имотни сделки – според Доклада на сметната палата той е разпоредил извършването на няколко продажби и замени на държавни имоти, по които липсва фактологическа и икономическа обосновка. Най-скандална е продажбата на имот в к. к. Боровец – след изключването му от горския фонд със заповед на тогавашния земеделски министър Нихат Кабил. През 2007 г. е заменен и друг имот в Боровец – срещу три апартамента (собственост на търговско дружество). Данъчната оценка на заменения държавен имот е 563 пъти по-ниска от пазарната. Извършени са и други фрапиращи продажби и замени в с. Говедарци, в с. Караполци (община Елин Пелин), в гр. Своге. Не е ясно дали Докладът на одитната институция е стигнал до Софийска окръжна прокуратура. За съжаление прокуратурата и в Самоков, и в Елин Пелин, и в Ботевград, и в София е състояние на тъжна агония. Става дума за една профанизирана общност, която все още не може да преодолее социалистическата инерция.
Уважаеми господин Близнашки, ние смятаме, че една от причините за този дълъг и болезнен политически Преход е обстоятелството, че на ключови управленски позиции са поставени хора като гореспоменатия областен управител. Надяваме се, че Вие ще се съгласите с нас, че политическата среда в България е силно токсична, че е налице провал в земеделието, че в страната ни има прекалено много корупция. Известният с прецизните си анализи Монтескьо е казвал, че политиците са хора, които вземат правилните решения едва след като са изчерпали всички други възможности. Куриозното в Софийска област е, че с прехвърлените гласове от Бурса, Одрин и Истанбул се стигна до настоящата ситуация – един напълно дискредитиран политик да определя дневния ред в областта, да обслужва клиентелата, да рекетира бизнеса и да насърчава тенденциите за турцизация в Софийска област. Чрез подмяната на вота се стигна и до още една гротескна гледка – в Народното събрание влезе Ал. Методиев-Сали, който при последните избори за местна власт бе замесен в схема за купуване на гласове. Този „вездесъщ” лидер е известен и с побоя над футболния съдия от Сливница Марио Спасов, а и с участието си в организирането на нелегалното енерго и незаконното събиране на пари (за ток в ромската махала в Самоков), които никога не са стигали до ЧЕЗ. Тази абсолютно незаконна мрежа за енергоснабдяване на около десет хиляди роми функционира от над 10 години.
Уважаеми господин Премиер, представяме Ви нашето настоятелно Искане за смяна на сегашния областен управител на Софийска област с убедеността, че и Вие сте заинтересован да се постигне истинска промяна. Само така е възможно действително подобряване на работата на този орган на изпълнителната власт. Известният философ Хайдегер е обичал да казва „Началото е пред нас.”. Вярваме, че Вие и Вашите 16 колеги в Министерския съвет като изразители и изпълнители на волята и интересите на нацията ще успеете да намерите и да назначите един принципен и достолепен гражданин – достоен за областен управител на Софийска област. Впрочем постът, който е даден на г-н Ем. Иванов, въобще не съответства на електоралната подкрепа, която представляваната от него партия има в Областта.
Към настоящото искане прилагаме осем Приложения.

С уважение,
ИНЖ. НИКОЛАЙ ХРИСТОВ – Председател на НФСБ – Самоков
ИЛИЯ МАСЛАРСКИ – Народен представител от ОДС в 38-то Народно събрание (1997 г. -2001 г.)
ИНЖ. ПЕТЪР ЧАРИЙСКИ – Член на Управителния съвет на Гражданска инициатива „Справедливост”
ХРИСТО НИКОЛОВ – Председател на Управителния съвет на фондация „Саворе”
ЙОРДАНКА ИВАНОВА – Член на Инициативния комитет срещу изграждането на регионално депо за отпадъци на площ от 328 дка (на 900 м от гр. Самоков)
БЛАГОВЕСТ КОЛАРОВ – Член-учредител на Екологичен форум за Рила „Екорила” – Самоков
Д-Р КОНСТАНТИН ПАНЕВ – Председател на РДПБ – Самоков, съучредител на Гражданската инициатива за община Самоков, общински съветник от ОДС от 1995 г. до 2003 г.
ИНЖ. ЗДРАВКО МАНЧЕВ – Секретар на НФСБ – Самоков
РУМЯНА КОСТАДИНОВА – Журналист
ИНЖ. АНГЕЛ ОЦЕТОВ – Съучредител на Демократическата партия в Самоков
АГЛИКА КРУШОВЕНСКА – Член на Изпълнителния съвет на ПП „Зелените”
АНЖЕЛИНО ДИМИТРОВ – Секретар на ОбС на СДС – Самоков от 1997 г. до 1999 г.

15.08.2014 г. гр. Самоков