СамокоВест

Ще се събуди ли кметът Георгиев, след като тротоарите на Драгушиново стигнаха до „Пълен абсурд“

Споделете ни в

Самоков отново стана герой в предаването „Пълен абсурд“ с Румен Бахов. На прицел на репортера този път бяха тротоарите в село Драгушиново.

Още преди три месеца местният телевизионен канал „Рила“ излъчи подробен репортаж за безобразията при изграждането и ремонта на тротоарите в село Драгушиново. Изпълнител на дейностите е „САМО СТРОЙ“ ЕООД. Справка за дружеството в Papagal.BG Търсачка търговски регистър, сочи: оборот  883,000 лв. (47,000 лв. печалба) за 2019 г., служители 11 към 2019 г.

Обектът се финансира със средства от републиканския бюджет. В края на 2020 година, с постановление на Министерския съвет, Община Самоков получи 1 846 000 лв. , като 490 000 лв. от тях за подмяна на улична мрежа в село Драгушиново.

Резултатът – хората разбиват с кирки „асфалта“ на новите „тротоари“!

Репортажът на Канал „Рила“ – Самоков разкри безпрецедентните безобразия, спрямо жителите на селото.  Нивата на новите тротоари са с 30-40 см. над имотите на хората. Така входните им врати се оказаха затрупани с камъни и пясък, и отварянето им стана невъзможно. Една част от жителите на селото се видяха принудени да ги изрежат, за да имат достъп до имотите си, други качиха по-високо пантите на окачане. Трети, в гнева си, сами с кирки разбиха асфалтовите тротоари, за да върнат нивото на терена. Височината на тротоарите и нивелацията им създава и друг изключително сериозен проблем на живущите в Драгушиново. Цялата дъждовна вода и водата от топенето на снеговете се излива в имотите, в основите на къщите и другите постройки. „Как може такава безотговорност? Има ли ръководители? Има ли тука технически ръководители? Кой е отговорен за тая безотговорност?“, питаха хората и призоваха кмета да отиде да види каква работа е свършена и какви пари са взети.

Пред камерата кметът на Самоков Владимир Георгиев обяви, че е разпоредена проверка. По думите му, обектът не е приключил и на са извършвани никакви плащания. Тогава кметът заяви, че е изпратена комисия, която да огледа на място и да изготви протокол за установените нередности, за да се даде срок на фирмата да ги отстрани.

Три месеца по-късно, пред камерата на „Пълен абсурд“, лъснаха същите безобразия, хората зададоха същите въпроси, ефектът-нулев! Отговорът на кмета същия: разпоредена е проверка.

Основният въпрос обаче е – Доколко чиста е обществената поръчка? Има ли обвързаности, които пречат кметът Владимир Георгиев да предприеме реални действия за решаване на проблема?

В публикацията си „Владимир Георгиев стана кмет на годината в категория „Безхаберие“ заради качеството на ремонтите в Община Самоков“ зададохме още много въпроси, които повтаряме, като обръщаме внимание на първия ни администратор, че е длъжен да отговаря на питания от обществен интерес, особено когато иде реч как се прахосват парите на данъкоплатците:

–  Как се упражнява инвеститорския надзор от ръководените от него общински чиновници? Дистанционно от бюрата или…..?

– Защо, ако те отговорно осъществяват текущ контрол, при завършването на обектите качеството е под всякаква критика?

– Какви санкции са наложени и ще бъдат наложени на отговарящите за обектите общински чиновници?

– Само на финансова санкция спрямо фирмата изпълнител ли се разчита, като се има предвид че нерядко изпълнението е толкова некачествено, че по никакъв начин не може да се подобри в тази финансова рамка.

– Какви мерки ще предприеме кметът Георгиев за избор, от тук насетне, на кадърни фирми-изпълнители още в процедурата на обществените поръчки?

–  До кога обществените средства за строителство и ремонти ще потъват в частни, все по-дълбоки джобове?