СамокоВест

Читатели питат кмета: Кой разпореди изсичането на дърветата около спортната площадка в кв. „Самоково”?

Споделете ни в

samokovo blok nomer 3Читатели ни сигнализираха, че дърветата около спортната площадка при блок №3 в квартал „Самоково” са изрязани. Преди няколко дни, живущите в близост до площадката забелязали, че работници режат плодните дръвчета. Те се противопоставили на сечта, но работниците им обяснили, че само ги подрязват. По думите им, това се налагало предвид ремонта на оградата. Както може да се очаква, гражданите не получили отговор на въпроса, кой е разпоредил да секат. Предвид факта, че трайните насаждения са защитени от закона, те потърсили кмета на общината Владимир Георгиев, за да разпореди спиране на посегателството. Още повече, че преди години, живущите в близките блокове сами облагородили пространството около игрището и засадили дърветата. Повечето, от които – плодни.
Вместо бързи и адекватни действия, от кметската управа реагирали с бездействие и протакане, толкова типични за нашенската администрация.
Резултатът – изсечени дървета, унищожен трудът на гражданите, безвъзвратно изгубено едно зелено и плодно богатство.
На сигнала на гражданите за извършващата се в момента незаконна сеч на дървета и искането им да ги свържат с кмета, за да разпореди спирането й, от общинска администрация ги посъветвали след 5 дни, в петък, да отидат на място в сградата на Общината и да си запишат приемен час. Да се смее ли човек или да плаче? И то да плаче с тежки, горчиви сълзи, като гледа как с лека ръка се съсипва и без това оскъдната растителност в квартала – източник на кислород, свежест и прохлада.
Жалбоподавателите се поинтересували с кого разговарят, тъй като звънят на телефон 66 666, посочен в указателя като телефон на Кмета на общината. Приелата обаждането служителка уточнила, че не е секретарката и се представила като Биляна.
Този, наглед второстепенен случай, разкрива редица недъзи в управлението на местната власт.
На първо място – защо кметът Георгиев не е организирал работата на оглавяваната от него администрация така, че гражданите да могат да подават сигнали за нарушения, ако не 24 часа в денонощието, то поне в рамките на работното време. Обстоятелството, че за нарушения могат да бъдат сигнализирани органите на МВР не освобождава кмета от задълженията му в тази насока. Съгласно чл.44, ал. 1, т.4 от Закон за местното самоуправление и местната администрация, кметът на общината „отговаря за опазването на обществения ред.” При това в Общинска администрация се дава 24-часово дежурство.
На второ място – защо кметът не е организирал ефективен контрол от страна на отговорните служители за превенция и прекратяване на всякакви действия, свързани с нарушения на обществения ред, в това число с унищожаването на зеленото ни богатство.
На трето място – защо кметът назначава в общинска администрация чиновници, чиито „професионални умения” им позволяват вместо да се представят със заеманата от тях длъжност, име и презиме, да отговарят като махленски бъбрици.
На четвърто място – какви мерки ще предприеме кметът Владимир Георгиев за възстановяването на унищожените трайни насаждения около спортната площадка в кв. „Самоково”, плод на труда на живущите в близките блокове.
В заключение жалбоподавателите питат: Кой разпореди изсичането на дърветата около игрището и кога ще получат отговор на повдигнатите въпроси?