СамокоВест

Читателите ни питат: Кога ще се направят тротоари по ул. „Наум Хаджимладенов“ в Самоков?

Споделете ни в

Читатели ни изпратиха питане кога ще се направят тротоари по ул. „Наум Хаджимладенов“ и снимки, разкриващи отчайваща гледка.

Оставяме настрана на кой велик ум от местните властници му хрумна идеята да кръсти това сокаче на името на известния художник, живописец и график, и съосновател на Историческия музей в Самоков – Наум Хаджимладенов. За разлика от неизвестния кръстник, Наум Хаджимладенов е една от културните визитки на нашия град и ще пребъде във времето, посочват авторите на питането.

Историята на проблема е отколешна. Още преди години, когато тази част от града се водеше като историческа зона и нищо не можеше да се строи без съгласуване от Института по паметници на културата изникна, виждащата се на снимките, сграда. На основание на какви архитектурни стандарти и законови разпоредби е издадено строителното разрешение и до днес е загадка. Сградата е необитаема, безока – без прозорци, мъртва – без живот. А и пространството около нея се е превърнало в автоморга.

Без да броим грубо засегнатите интереси на собствениците на близките къщи, грозната гледка се разкрива пред очите на всички пътуващи по бул. „Искър“ към и от курорта Боровец. И това в град, шумно прокламиран от управляващите като туристически център и задъхващ се от фестивали с подобна претенция. Да се надяваме, че при предстоящите местни избори ръководството на Общината ще се поеме от хора, които знаят, че туризъм само с джамбурета не се прави.

А най-засегнати от липсата на тротоари и от буйната растителност от двете страни на улицата са пешеходците, които са принудени да се движат по платното, притичвайки като диви зайци с риск за здравето и живота си. Проблем е и за шофьорите, които при липса на видимост трябва да се съобразяват с факта, че пешеходците са се превърнали в част от автопотока.

И ако има нещо позитивно в цялата тази сага, то това са въпросните предстоящи местни избори. Очакването ни е, каквато е практиката от години, месец-два преди изборите управниците ни да се разработят и да решат някой отдавна брадясал проблем, какъвто е и случаят с ул. „Наум Хаджимладенов“.