СамокоВест

Отнеха автомобила на самоковец заради шофиране след употреба на наркотици

Споделете ни в

Снимка: Архив

Отнет е автомобил на водач заради шофиране след употреба на наркотици в Самоков, съобщиха от ОД на МВР – София.

На улица „България“ автопатрул от Районно управление на полицията в Самоков е предприел проверка на лек автомобил „Мерцедес“, управляван от жител на града. Водачът е задържан за срок до 24 часа, след като при тестването му за употреба на наркотични и упойващи вещества в пробата му било отчетено наличие на канабис. Срещу водача е започнато бързо производство за извършено престъпление, уточняват от полицията.

От началото на годината на територията на РУ на МВР Самоков са образувани общо 32 бързи производства срещу нарушители на пътя. 17 от тях са срещу шофьори, употребили наркотични или упойващи вещества, останалите 15 – за употреба на алкохол над 1.2 промила, съобщават от ведомството.

Към момента производствата срещу 23-ма от нарушителите са приключили и те са с повдигнати обвинения за извършените от тях престъпления.

Днес служители на Районното полицейско управление в Самоков проверяваха водачи на автомобили за употреба на нарокотици и алкохол, както и за изрядност на документите.

В края на юли парламентът прие по-строги санкции за нарушителите на пътя чрез промени в Наказателния кодекс. С измененията се криминализират случаите, в които водач откаже да бъде проверен за употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози и преди това е имал административно наказание за някое от тези деяния. В случай, че водачът е управлявал собственото си моторно превозно средство, което е послужило за извършване на престъплението, то да може да бъде отнето в полза на държавата.