СамокоВест

Фоторазказ: Почит към строителите на стената на река Искър, вечен позор на унищожителите

Споделете ни в

Читатели ни предоставиха снимките, които будят сериозен размисъл за състоянието на стената и коритото на река Искър в рамките на град Самоков.

Сред най-застрашаващите поражения, нанесени на реката, са посочени пропадналата на различни места стена от хищническото изгребване на баластрата, порутените гранитни прагове по протежение на реката, плячкосаните камъни, които поради унищожения наклон и след стотици години няма да се възстановят, образувалите се ями, обраснали с папур и пълни със змии и жаби, високите прагове пречещи на рибата да мигрира.

Опитите да се отстранят някои от нанесените поражения са повече от жалки, според мнението на запознати. Направените, в последните години и  през „пръсти“, ремонти по стената от обли камъни стоят като кръпки. През 60-те и 70-те години, с много по-малко средства и строителна техника със значително по-ограничени възможности, строителите на стената са изградили едно забележително строително съоръжение, а сега (при тази техника) направиха от ГБС един изкривен бетонен праг.

Какво ще предприеме кметската управа за възстановяването на стената, праговете и коритото на река Искър, питат читателите ни.