СамокоВест

Фолклорен фестивал „Чушка-пръжка“ – Боровец събира фолклорни изпълнители, майстори на художествени занаяти, кулинари

Споделете ни в

Първото издание на Международния фолклорен фестивал „Чушка-пръжка“ ще се проведе в курорта Боровец на 29 и 30 юли. Името на събитието идва от традиционно за региона лакомство за приготвяне на открито. Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на Самоков Владимир Димитров. Организатори са община Самоков и сдружение „Арлекин“.

В центъра на събитието ще е надпреварата за изпълнители на фолклор от всички възрасти, обединени от любовта към народната музика. Всеки, който има желание, може да изяви, като задължително условие е участниците да не са професионалисти. Претенденти за наградите в музикалния конкурс ще бъдат любителски групи, състави, индивидуални изпълнители и ансамбли, които изпълняват българска фолклорна музика и танци – вокални, инструментални и танцови солови и групови изпълнители, без възрастови ограничения. Такси за участие във фестивала не се изискват.

Жури в състав Гуна Иванова, Даниел Спасов и Милен Иванов ще оценяват участниците в различните категории. А гостите на фестивала ще могат да гласуват на място, в интернет, чрез QR код  и телефон за фаворит на публиката.

Фестивалът „Чушка-пръжка“ включва множество събития, които да запалят интереса на гостите на Боровец. За любителите на добрата кухня се предлага кулинарно състезание за най-вкусна чушка-пръжка. Присъстващите ще могат да се запознаят с билките в Самоковския край. Предвидени са уроци по рисуване върху камък, семейна занималня по грънчарство, младежи от местния фолклорен ансамбъл ще учат желаещите на Самоковско хоро. Майстори на художествените занаяти ще участват със свои щандове, което дава възможност на всички гости на фестивала да си купят уникален спомен от този красив и пъстър празник.