СамокоВест

Фирмата-оценител на заменките сметна дадените на Ковачки гори в Рила по 0,75 лв./кв.м. средно

Споделете ни в

Вместо да си върне заменките, държавата изчисли, че дължи пари на възползвалите се бизнесмени.

Инициативата “Зелени закони” извърши анализ на 100 от 132 оценителски доклада за скандалните заменки на гори от периода 2007-2009 г., довели до заграбването за жълти стотинки на най-атрактивните държавни гори по Черноморието и в планинските курорти. Припомняме, че през 2014 г. Европейската комисия определи 132 горски заменки за незаконна държавна помощ и задължи България да си върне парите според пазарната стойност на раздадените на бизнесмени държавни имоти край морето и в националните паркове. Оценките са изработени от държавната фирма „Агролеспроект“ ЕООД.  Изпълнителната агенция по горите скри оценителските доклади и ги предостави едва след като беше осъдена от природозащитната организация WWF.

В анализа е посочено по какъв начин Агролеспроект ЕООД е извършила оценките, така че общото обезщетение, което облагодетелствалите се бизнесмени трябва да платят на държавата да се равнява на нищожните 80 милиона лева. В някои случаи се оказва, че не само държавата няма да получи нищо за имотите си, а напротив – оценителите са изчислили, че ощетените са възползвалите се от заменките фирми, сочат от „Зелени закони“. От пазарните оценки в тези доклади зависи какъв е размерът на незаконната държавна помощ, която да бъде възстановена на държавата от бенефициентите. Тя се определя от разликата между „пазарна цена“ по оценка на Агролеспроект ЕООД и „административно определена цена“, при която са извършвани заменките.

Заменките на бизнесмена със самоковски произход Христо Ковачки в Рила:

През 2007 и 2008 г. фирмите „Ел Ем Импекс“ ЕООД, „Грейд 2004“ ЕООД и „Агросим“ ЕООД придобиват чрез заменки държавни гори между с. Говедарци и ски курорт Мальовица, и частично до Боровец, съответно с площ 1001,173 дка (на цена 4 лв./кв.м), 1157,515 дка (3 лв./кв.м) и 1282,082 дка (5 лв./кв.м). Заменените държавни имоти в полза на тези фирми се намират основно между с. Говедарци и к.к. Мальовица, където по проект на ОУП за ски курорт „Искровете-Говедарци-Мальовица“ от 2006 г. са били предвидени за изграждане хотели, ски писти и ски лифтове. В района на бъдещия ски курорт има основно частни земеделски земи, сделките с които са най-подходящи да бъдат използвани като пазарни аналози. Две от заменките на „Ел Ем Импекс“ ЕООД се намират в к.к. Боровец, като единият имот е разположен до хотели.

В оценителските доклади за придобитите по тези сделки имоти като пазарни аналози за горски имоти са използвани:

– 2 сделки от 2007 г. за недостъпни горски имоти на между 1 и 3 км в сърцето на Лакатнишка Рила, с декларирани цени от 0.16 лв./кв.м, колкото е стойността на самата 100-120 годишна иглолистна гора в имотите. Едната сделка е между свързани лица;

– 1 сделка от 2009 г. за горски имот в дворно място над с. Говедарци, граничещ със заменките, с декларирана фиктивна цена от 1.88 лв./кв.м;

– 1 сделка от 2009 г. с 18 горски имота с декларирана цена от 3.93 лв./кв.м, които са идентични с горски имоти, придобити на същата цена от „Ел Ем Импекс“ ЕООД през 2007 г. чрез замяна на гори с НУГ-МЗХ и препродадени на друга свързана с Христо Ковачки фирма – „Борико 2007“ АД и др.

В доклада за „Грейд 2004“ ЕООД като пазарни аналози за земеделски земи за землището на с. Говедарци са използвани 48 сделки от 2007 г. със средна цена 0,75 лв./кв.м, но не с имоти от землището на с. Говедарци, а от землището на гр. Костенец, разположен на 30 км в посока североизток. В доклада за „Ел Ем Импекс“ ЕООД като пазарни аналози за земеделски земи в к.к. Боровец са използвани 143 сделки от 2007/2009 г. със средна цена 0,62 лв./кв.м, но не за имоти в района на курорта, а в района на гр. Костенец и гр. Самоков. Като пазарни аналози за оценката на имот №23039.8.313 в землището на с. Доспей, граничещ със село Мала църква и Маджаре, т.е. в близост до бъдещия ски курорт, са използвани 28 сделки със земеделски земи със средна цена 0,32 лв./кв.м, но не с имоти от района, а предимно от землището на разположения на над 30 км в североизточна посока град Ихтиман. В доклада на „Агросим“ ЕООД като пазарни аналози за земеделски земи за землището на с. Говедарци са използвани 53 сделки от 2007 г. със средна цена 1,11 лв./кв.м, но не с имоти от землището на с. Говедарци, а предимно от землището на гр. Костенец, разположен на 30 км в посока североизток.

Според „Зелени закони“ , чрез занижаване (16 пъти над оценката на МЗХГ) на цените на заменените 3441 дка публични гори в Рила

държавата и обществото са били ощетени със сумата от 200 000 000 лв. до над 300 000 000 лв., предоставени като незаконна държавна помощ на бизнесмена Ковачки.