СамокоВест

Филм с участието на сценариста със самоковски корени Огнян Стателов по НВО

Споделете ни в

За първи път от 10 години български документален филм е копродуциран от HBO Европа и през стрийминг платформата HBO GO влезе в домовете на зрители от 23 европейски държави. Аудитория с мащаби, каквито залегналата в основата му история безспорно заслужава. Филмът „Тихо наследство“ на режисьора Петя Накова по сценарий на Петя Накова и Огнян Стателов е документален разказ за живата на Таня Димитрова и нейното семейство, за изпитанията, през които преминават и за победата на духа.

Таня Димитрова е позната от екрана с преводите покрай брифингите на Националния оперативен щаб. Тя е основател на рехабилитационния център за глухи деца „Яника“ и отдаден на възпитаниците си преподавател. Нейните родители са глухи и от малка е научила жестовия език, за да общува с хората, които не чуват. Животът, обаче, я изправя пред неочаквано изпитание и тя е принудена да замине за лечение в чужбина. Нейната по-голяма дъщеря Кати поема отговорността за центъра, както и грижата за по-малката си сестра Яна. Кати е само на 20 г., когато заема ролята на своята майка – както в работата, така и вкъщи – при това без предварителна подготовка. Тя е изправена пред сериозен житейски тест и професионално предизвикателство. Дали силата на семейството и приятелството ще бъде достатъчна, за да могат майка и дъщеря да се справят?

Таня претърпява две операции. Но, както казва съпругът Димитър, Бог е решил, че има да живее, има мисия да изпълнява и всичко е успешно. „Ние оцеляваме на инат. Хващаме се за вярата по-силно, независимо дали ще я конкретизираме като Бог или не. Има ли надежда, тръгваме след нея“, допълва Таня.

Акцентът във филма е именно върху предизвикателството пред семейството и начинът, по-който всеки се справя с него. Порастването и поемането на отговорност от Кати, както  за децата, които се рехабилитират в центъра, така и за по-малката ѝ сестра Яна.

Яна също е получила своите ценни уроци от преживяното. Вече е по-уравновесена и също участва активно в работата на центъра, а собствените ѝ цели – да следва „Реклама“ – са свързани и с желанието ѝ да популяризира предимствата, които имплант и рехабилитация могат да дадат на децата с увреден слух.

Историята на семейството вдъхва кураж и с темата си, и с героите, в които всеки, сблъсквал се с трудности, може да се припознае.

Сценаристът Огнян Стателов е роден в София, но има самоковски корени. Майка му Доротея Кинина е от Самоков, а баща му Николай Стателов от Шумен. Огнян е възпитаник на самоковската гимназия „Константин Фотинов“. Завършва три висши образования, едното от които – Драматургия в НАТФИЗ.