СамокоВест

Управниците ни сменят тротоарите на 3 години – сметката я плащаме ние

Споделете ни в

kmet„100 хиляди са предвидените средства за строително-ремонтни дейности в района около Голямата чешма. Благоустрояването му започна в края на 2013 година и продължава през настоящата година, като са осигурени допълнително още 100 хиляди лева. Подменят се тротоарните плочки и бордюри, като се прави тротоар и пред Художествената галерия и Ритуалната зала, какъвто досега липсваше. Той ще бъде с ширина метър и половина, ще се запазят и паркоместата – те ще бъдат 12. Обновени ще бъдат тротоарите от страната на Читалището и в посока на Градски исторически музей. Пред Читалището ще се обособи спирка на градския транспорт, като се направи уширение на пътното платно. Достъпът на превозни средства към площада ще бъде ограничен от всички страни със специални паркинг стълбчета, които ще бъдат сваляни, за да осигуряват достъп само на автомобили със специално разрешение. Ще бъде направена подмяна и на асфалтовата настилка, където е необходимо. На всеки 15 метра по новите тротоари ще има 4 метрови стълбове с по два фенера с декоративно осветление. Всички кабели и комуникации ще бъдат вкарани под земята.”, похвалиха се от кметската управа.
Лани избраниците ни потрошиха 80 000 лева от общинската хазна за изкъртването на паветата около Голямата чешма, доказали от десетилетия доброто си качество и замяната им с нови, със съмнителна здравина. Оформени бяха и няколко алеи с тротоарни плочки, които обикновено почват да се сипят на пясък още на първата година. Прокрадна се и налудничавата идея да се поставят пейки в така обособеното пространство около чешмата. Кой ли заблуден пътник би седнал да отдъхне сред най-натоварения автомобилен трафик в града, за да подиша с пълни гърди въглероден окис от изгорелите автомобилни газове.
Изпълнител на обществената поръчка беше фирма БКС. Публична тайна е, че при всяко обществено строителство възложителят и изпълнителят гушват близо половината от парите, или поне не по-малко от 30%. Това обяснява нестихващия интерес на кметската ни управа към подобни обекти.
Тази година офанзивата продължава с пълна сила. Изпълнител на проекта отново е вечният печеливш Емил Кривошиев-Кремвишо. А вечният губещ отново сме ние – редовните данъкоплатци. Напомняме, че тротоарите от южната страна на Читалището бяха подменени само преди 3-4 години. Седмици по-късно бордюрите паднаха, а плочките се разместиха и изпотрошиха. Тогава вестник „Любословие” излезе с обширна публикация, настоявайки фирмата изпълнител да плати неустойки за лошото качество, но това-там.
Практика на всички управляващи е да не държат сметка за народната пара и да я пилеят с широки пръсти. Така че, за направата на същия този тротоар и на подобие на такъв от отсрещната страна, пред Художествената галерия и Ритуалната зала, ще бъдат потрошени нови 100 000 лева от бюджета. Така наречения „тротоар” по протежение на сградата на общинската администрация е напълно компрометиран. На места по него не може да премине и един човек, а двама души не биха могли да се разминат по никакъв начин. В крайна сметка пешеходецът ще бъде принуден да слиза на пътното платно в участъка с най-малка видимост, което го изправя пред сериозен риск да бъде пометен от преминаващите автомобили. За майките с детски колички и за инвалидите е излишно да коментираме. Те направо са дискриминирани!
Да не забравяме, че за нивото на цивилизованост и култура на едно общество се съди по грижата за най-слабите му членове. Но види се нивото на самоковските кметове е далеко от цивилизованост и култура. Движеща сила №1 за тях винаги е била, е и ще бъде материалната изгода. Халал да им е! Христос е казал „каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си? Или какъв откуп ще даде човек за душата си? – Свето Евангелие от Матея 16:26

One thought on “Управниците ни сменят тротоарите на 3 години – сметката я плащаме ние

  1. Добре е, че цитирате „книгата на книгите“, но това, за съжаление, никак не влияе на комунетата-неверници. Тяхната библия е властта /безконтролното грабене на обществени средства и съсипия/. Разбира се, и Чумерко няма да падне по-долу от своите червени предшественици.

Comments are closed.