СамокоВест

Управниците нямат хал хабер как да стопанисват общинската собственост

Споделете ни в
Снимка: www.vestnikpriatel.com
Снимка: www.vestnikpriatel.com

На последното заседание на общинския съвет стана безусловно ясно, че управниците ни нямат никаква представа как да стопанисват общинската собственост. Цели две постоянни комисии към ОС – ПК по “Европейски проекти, стопански дейности, туристическа политика” и ПК по „Законност, обществен ред и общинска собственост” направиха предложение да се създаде предприятие „Маркетинг, туризъм и туристически дейности”. Съгласно изискванията на закона предложението бе прието с поименно гласуване. Както обикновено, решението бе взето със завидно мнозинство. От всички 26 съветника, присъствали на заседанието, в подкрепа на предложението гласуваха 24 – без оглед на партийна принадлежност, на професионална компетентност и морал. Въздържаха се единствено представителите на коалиция „Бъдеще за Самоков” Светлана Атанасова и Райко Масларски и то по неизвестни мотиви и съображения. Съгласно т.6 на решението, Общински съвет Самоков „предоставя за управление на Общинското предприятие „Маркетинг, туризъм и туристически дейности”, с оглед упражняване предмета на дейност движими вещи съгласно Приложение № 2 и следните недвижими имоти, собственост на Община Самоков:

6.1. Недвижим имот, актуван с Акт за частна общинска собственост № 8900 от 19.12.2009 г., представляващ монолитна сграда „хотел” с ИН 65231.908.429.3 по кадастралната карта на гр. Самоков, със: застроена площ 732 кв.м., РЗП    6692.76 кв.м, брой етажи – 5 /пет/.

6.2.  Недвижим имот, актуван с Акт за частна общинска собственост № 10756 от 23.08.2011 г., представляващ монолитна сграда „апартаментен хотел” с ИН 65231.918.213.4 по кадастралната карта на к.к. Боровец, със: зстроена площ 1353 кв.м., РЗП 6490.85 кв.м., бой етажи – 5 /пет/.

6.3. Недвижим имот, актуван с Акт за частна общинска собственост № 906 от 21.02.2001 г., представляващ обособен самостоятелен обект от сграда „община Самоков”, част от първия етаж /южно крило/, със: зстроена площ: 231 кв.м., помещения –  3 бр., санитарен възел.”

Преведено на човешки език, новосъздаденото общинско предприятие приема за управление общинския хотел в Самоков, общинския хотел в Боровец и помещенията в сградата на общината, където до скоро се помещаваше Бизнес центъра. Само минути преди това скъпите ни избраници бяха гласували хотелът в Боровец да бъде продаден. Предложението за продажбата идваше от същата тази постоянна комисия по „Законност, обществен ред и общинска собственост”. Как в крайна сметка не се намери нито един общински съветник кръстен и миросан, който да попита аджаба какво ще правим с хотела в Боровец – ще го управляваме ли или ще го продаваме. И само в това да беше проблема – човек да си затвори очите. Вместо да заложат на новосъздаденото предприятие „Маркетинг, туризъм и туристически дейности” финансово-икономически показатели за изпълнение, каквито резултати би трябвало да се очакват от всяка стопанска структура, общинските съветници му гласуваха издръжка от общинския бюджет. Само за периода от 01.09.2012 до 31.12.2012 година предприятието ще струва на хазната 276 036 лв. За една бюджетна година това прави близо 1 000 000 лева. Общинските съветници определиха численост на персонала на измисленото предприятие, с неясно име и още по-неясна дейност, цели 50 човека, с която бройка ще набъбне и без това раздутия щат на общината. В този смисъл избраниците ни наистина са ни скъпи и прескъпи във всички значения на думата.

И за най-неграмотния, стига да не е пълен идиот, е ясно, че те такова животно нема. Види се единствените, които си нямат хал хабер са управниците ни – като се почне от кмета и заместниците му, мине се през общинските съветници до един и се свърши с последния чиновник в общинската администрация. Смисълът на всяка стопанска дейност е да носи печалба. Само у община Самоков се пропиляват милиони левове изстрадана народна пара за нещо, което ще носи още милиони левове загуби на бюджета годишно. Ето такава е файдата от безумните инвестиции на бившия кмет Ангел Николов. И това трябва да се знае от всеки един жител на общината, защото истинските собственици на общинските имоти са гражданите и те трябва да са наясно как избраниците им защитават техните интереси. И за да не бъдем обвинени в злонамереност цитираме дословно т. 7 и т. 8 на решението:

7. ПРИЕМА БЮДЖЕТНАТА СМЕТКА НА ОП „Маркетинг, туризъм и туристически дейности” по пълна бюджетна класификация за периода 01.09.2012- 31.12.2012 година в размер на 276 036 лв., в рамките на сборния бюджет на Община Самоков за 2012 година, съгласно Приложение № 3 – Бюджетна сметка на ОП „Маркетинг, туризъм и туристически дейности” и Приложение № 3.1. – Справка за намаление на собствения бюджет на Община Самоков, неразделна част от решението.

8. УВЕЛИЧАВА натурален показател „численост на персонала” по сборния бюджет на Община Самоков с 50 бройки, считано от 01.09.2012 година, в това число функция VІІІ Други дейности по икономиката, дейност 865 Други дейности по туризма, Бюджетна сметка на ОП „Маркетинг, туризъм и туристически дейности”– местна дейност.

В предизборните си обещания, всички политически партии и организации с изключение на БСП, се надпреварваха да ни залъгват, че ще направят ревизия на престъпните харчове на Николов – от „Супер Боровец” до милионите тонове инертни материали, добити незаконно в района на общината. След година работа на новия Общински съвет никой не си и помисля да предизвика проверка на двата му мандата управление. Тъкмо напротив – с всички свои действия и решения избраниците ни замитат престъпленията му под килима и трупат нови и нови разходи на наш гръб. Няма спор, че разчетите за всяка икономическа дейност трябва да се правят още преди да се започне, но дори и сега, когато може да се каже, че каруцата на общината вече се е обърнала, все пак може да се намерят пътища, които да носят по-малко щети. Достатъчно е да се направи компетентен анализ и съпоставка на резултатите от едно или друго решение. Управниците ни трябва да са наясно дали да продават пишман инвестициите на Ангел Николов, независимо от цената, дали да създадат общинско предприятие, което да ги стопанисва и управлява, колкото и стопанската дейност да е неприсъща за модерните демократични администрации или да оставят мегаглупашките Ангелниколови строителни недомислици да се разрушат с течение на времето и да изчезнат от лицето на града. В крайна сметка това може да се окаже по-малкото зло. Но така или иначе, когато вземат решения относно общинската собственост скъпите ни избраници трябва да стъпят върху ясния, безпристрастен и точен език на цифрите. Даже липсата на компетентни специалисти в общинската администрация не е оправдание съветниците да се оплитат в решенията си като пилета в кълчища. Знае се, че при кадровата политика на всичките ни кметове от 9 септември 1944 година та до днес, единственият критерии, по който се назначават чиновниците, е партийната им принадлежност. Така че, вместо с можещи и знаещи служители, сградата на Общината се препълни от мазето до тавана с наследниците на няколкото, припознати за комунисти, фамилии в града. При тези реалности много по-разумно би било анализът да се възложи на външен изпълнител, но актовете на общинския съвет, особено свързаните с управлението на общинската собственост, да бъдат икономически най-изгодните. Това определено би струвало много по-евтино на самоковския данъкоплатец в сравнение с безмислените и противоречиви решения на общинарите ни, на които ставаме свидетели все по-често.

 

2 thoughts on “Управниците нямат хал хабер как да стопанисват общинската собственост

  1. Течението е силно .. влачи. Строителите на социализма не успяха да го построят, а беше толкова лесно, митинги .. банкети иху .. аха. Сега строят капитализъма .. би казал Тато, но пак по стария начин. Новата фирма ще бъде на загуба най-вероятно, ще храни няколко „верни“ другари за известно време от левите партии, а после ще го продадат пак на загуба. Това се казва пладнешки обир. Новия кмет ще излезне тъжен и ще ни каже – нема начин другари.. заварено положение, а ние ще се разплачем. Защо не сложите за Директор стария кмет, и ако хотела не печели да си плаща заплатата от левия джоб. Това е Капитализъма който искате . Тука вече ме хваща много Яд.

  2. Предлагам на самоковци: 1.Да назначам за управител на поредното общинско предприятие Ангел Николов – бивш двумандатен кмет и основен двигател за построяването на общинските хотели, а за персонал – всички съветниците, които го подкрепяха за това /включително и сегашните „избранници“/
    2. Това предприятие да бъде на самоиздръжка, като същевременно то сключи договор с общината и да й изплати на вноски всички направени разходи до момента на скючване на този договор вкл. и лихвите.

Comments are closed.