СамокоВест

ТИМ-аджии не предотвратиха атентата в Бургас, а Общински съвет Самоков им подари 20 декара в Боровец

Споделете ни в
Снимка: www.bivol.bg

Според Биволъ – българският  Wikileaks:  „Охраната на Летище Бургас се извършва от концесионера Фрапорт, който отговаря за външния периметър – бариери, паркинги, достъп до терминалите и от Гранична полиция, която отговаря за вътрешния периметър – багажи, пропуск, проверка на лични вещи на пътниците.

Фрапорт Туин Стар Ерпорт мениджмънт е собственост на немския летищен оператор Фрапорт АГ и на фирмата Еърпорт Сървисиз България. Последната е еднолично акционерно дружество, 100% собственост на Химимипорт. Химимпорт е притежаван от варненската групировка ТИМ.

В секретен американски доклад на посланик Джеймс Пардю от 2005 г. за българската организирана престъпност пише, че „ТИМ и дъщерната им бизнес империя са една от най-големите и сериозни икономически грижи на България.“ Според посланика „като групировка на организираната престъпност, ТИМ се занимава с широк спектър от криминални дейности – изнудване и рекет, заплахи, проституция, залагания, трафик на наркотици, кражби на коли и трафик на крадени автомобили.

ТИМ „се опитват да изградят имидж на чисто законна бизнес групировка“, отбелязва още посланик Пардю, но „продължават да поддържат строга тайнственост по отношение на корпоративната си структура и собственост, като същевременно техните фирми и подразделения са обвързани с много сложни отношения“

Проучване на Биволъ показа, че в бизнес империята на ТИМ влизат и няколко охранителни фирми, които се рекламират като експерти по сигурността и охраняват знаменитости при посещенията им в България. ТИМ ЕООД предлага и образователни услуги в сферата на сигурността чрез Тим Секюрити Академи. Академията е във Варна и в асортимента от теоретични и тактични уроци се предлага обучение по „охранителни и анти-терорни сценарии„.

Лекторите и инструкторите са бивши или настоящи агенти на специалните служби от България, Израел и др. държави, висококвалифицирани полицаи, световни шампиони по бойни изкуства и стрелба.“ – пише в сайта на Тим Секюрити Академи.

Любопитно е, че охранителната фирма на ТИМ предлага много специфични услуги, включително с кучета обучени да откриват експлозиви и наркотици „за клиенти, които са подложени на риск от тероризъм, внасяне на нелегално оръжие, бомбени атаки и присъствието на наркотици или физически атаки„. Услуги, които без съмнение биха били много полезни в деня на атентата на Летище Бургас.“

От Биволъ със съкращения.