СамокоВест

Със спектакъла „ Паисий“ на ансамбъл Българе бяха открити Паисиевите дни в Самоков

Споделете ни в

С премиера на спектакъла „Паисий“ на ансамбъл „Българе“ бяха открити Паисиевите дни в Самоков. Организатор на поредицата от чествания, посветени на 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски, са община Самоков, Архиерейското наместничество и Историческият музей в града.

Специален гост на откриването в спортната зала в града беше вицепрезидентът Илияна Йотова, която поздрави жителите и гостите на Самоков за тази „славна годишнина“.

„Да помним историята и да пазим тази памет“, призова вицепрезидентът в своята реч. Йотова припомни, че с „История славянобългарска“ на Паисий се дава началото на Българското възраждане.

„Малка книжка с пожълтели страници, която върна самочувствието на българския народ за неговото славно минало“, отбеляза още вицепрезидентът.

На откриването на празничните дни присъстваха още кметът на Самоков Владимир Георгиев, представители на местната власт, депутати и представители на духовенството.

В събота отбелязването ще продължи с презентация на тема „Самоков – родното място на Паисий Хилендарски“ на доц. д-р Константин Рангочев в художествената галерия „Проф. Васил Захариев“. В галерията ще бъде открита и изложба „Делото на Паисий Хилендарски“. В нея гостите ще могат да разгледат фотоси от архива на Исторически музей – Самоков, дарение от Петър Боев.

Последният ден от Паисиевите дни – неделя, ще започне с юбилейна тържествена архиерейска литургия в храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец”. Службата ще продължи със заупокоен присадий за преподобни Паисий Хилендарски, след което ще бъдат поднесени венци на гроба му.