СамокоВест

Започна рехабилитация и укрепване на пътеките към Седемте Рилски езера

Споделете ни в

Стартира възобновяване изпълнението на рехабилитацията и укрепването на туристическите пътеки в циркуса на Седемте Рилски езера по проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила“ II-ра фаза“, съобщиха от НП “Рила“.

Рехабилитацията и изграждането на съоръжения се извършва по туристическите пътеки от горна лифтова станция – х. Рилски езера – Сухия чал – ез. Бъбрека, ез. Сълзата – ез. Бъбрека – ез. Близнака – Трилистник – ез. Рибно, от всички страни (източен и западен бряг) – ез. Долно – х. Рилски езера и от Рибно езеро по лятната туристическа пътека до х. Рилски езера“. С изпълнението на дейността се цели намаляване на ерозията и ограничаване свличането на земни маси в езерата.

Това е част от мерките, които Дирекция „Национален парк Рила“ планира да изпълни през 2022 г. с цел ограничаване на негативните въздействия от засиленото човешко присъствие в циркуса на Седемте езера.

Научната конференция по повод 30 години от обявяването на Парка, която се състоя на 3 юни 2022 г. още веднъж потвърди, че езерата са застрашени от постепенно заблатяване и изчезване. Всички научни проучвания в района ясно посочват, че основната заплаха за езерните екосистеми е интензивният туризъм.  Двата основни фактора, които въздействат негативно са ерозията по туристическите пътеки, водеща до свличане на земни маси в езерата и органичните замърсители от хижата и палатковите лагери в циркуса. Всичко това води както до затлачване на езерата, така и до приток на допълнителни хранителни вещества, създаващи условия за развитие на нетипична растителност, която също допринася за заблатяването;

Заключението и на учени и на хората, работещи в практиката е, че за да спасим езерата и спрем заблатяването трябва да се ограничи действието на двата основни фактора, които го причиняват.

От Национален парк „Рила“ са категорични, че ако искаме това да се случи, без крайни мерки като ограничаване на достъпа, трябва всички посетители в района да проявят отговорност и да намалят своето въздействие върху екосистемите като: се движат само по маркираните туристически пътеки; не навлизат в езерата; не замърсяват; не бивакуват извън определените места; не използват нерегламентирани МПС-та за достъп до циркуса; подпомагат работата на служителите паркова охрана като подават сигнали за нерегламентирани дейности на тел. номер 0884 111 400.

Ето и основните мерки, които Дирекция „Национален парк Рила“ планира да изпълни през 2022 г. с цел ограничаване на негативните въздействия от засиленото човешко присъствие в циркуса на Седемте езера:

– Предоставяне на повече и по-добра информация за посетителите, така че всеки да разбере проблема и необходимостта от въведените ограниченията;

– Укрепване на основните туристически пътеки, за да се намали ерозията по тях;

– По-добър контрол на туристопотока от страна на служителите на Дирекцията, който да осигурява спазването на правилата от страна на посетителите;

– Прочистване на езерата от растителност и дънни отлаги, за поддържането им в добро екологично състояние;

       – Подобряване на мониторинга на посетителите и на състоянието на екосистемите, за да проследяваме дали реално постигаме резултатите, към които се стремим.

Само заедно можем да опазим природното богатство на Рила и да направим, така че и идните поколения също да имат възможността да му се наслаждават!