СамокоВест

Съдът за втори път отмени решения на общинарите за удължаване договорите на къщичките в Боровец, като незаконосъобразни. Управниците ни не изпълняват решенията на съда!

Споделете ни в


Административен съд – София област отмени решението на Общински съвет – Самоков от 2018 г. за удължаване договорите на така наречените „къщички“ в курорта Боровец с още една година. Магистратите са категорични, че решението е незаконосъобразно.

Съдът посочва, че предложението е направено от кмета на общината Владимир Георгиев с внесена до Общинския съвет докладна.  Докладната на кмета Георгиев е приета с 23 гласа“за“, против „няма“ и „въздържали се „2.

Решението на избраниците ни бе атакувано пред АССО от областния управител на Софийска област. Областта бе представлявана от юрисконсулт Зашев. Община Самоков, въпреки че разполага с двама юристи – старши юрисконсулт и юрисконсулт, бе предпочела да плаща за външна правна помощ. Защитата на общинската власт бе възложена на адв. Екатерина Вададжийска. Съдът допусна до участие и наемателите на общинските терени в Боровец, като заинтересовани страни. На заседанието заинтересованите страни, редовно призовани, не са изпратили представител и не са взели становище по делото.

В мотивите си магистратите сочат, че решението е незаконосъобразно, поради нарушение на материалния закон. Съгласно законовите норми, свободни нежилищни имоти – частна общинска собственост, които не са необходими за нуждите на органите на общината или на юридически лица на издръжка на общинския бюджет, могат да се отдават под наем на трети лица след провеждане на публичен търг или публично оповестен конкурс.  И когато отдаването под наем се извършва от кмета на общината, изискването на Закона това да става единствено и само след провеждане на публичен търг или публично оповестен конкурс се запазва.

По изложените съображения Административен съд София област постанови приетото от Общински съвет-Самоков решение да бъде отменено поради нарушение на материалния закон. Съдът изтъква още, че в този смисъл е и решението на Върховния административен съд, с което отменя окончателно сходно решение на Общинския съвет от 2017 година, с което също се удължава срока на договорите на къщичките в Боровец без търг или конкурс.

АССО реши още – осъжда Общински съвет- Самоков да заплати на Областната администрация на Софийска област 150 лв. за юрисконсултско  възнаграждение. Решението може да се обжалва от страните с касационна жалба пред Върховния административен съд в 14 – дневен срок от съобщаването му.

Напомняме, че Областният управител Илиан Тодоров оспори пред Административен съд – София област и тазгодишното решение на Общинския съвет за поредното удължаване срока на договорите на къщичките с анекс, без търг или конкурс.  Показателно е повтарящото се неизпълнение на решенията на съда от страна на местната власт на община Самоков. Това поражда въпроса, когато държавните и общински институции не спазват закона и не изпълняват решенията на съда, въпреки задължителната им сила, какво остава за гражданите и частните лица. Както е видно от изложените съображения на АССО, решението на общинарите от 2017 година е отменено окончателно от Върховния административен съд. Какво ще стане от тук насетне, каква санкция ще понесе община Самоков за упоритото приемане и прилагане на незаконосъобразни решения бъдещето ще покаже.

Едно е ясно!

Каквато и санкция да бъде наложена, тя ще бъде платена от общинската хазна, сиреч пак от нас – данъкоплатците. Няма спор, че точно в това е причината за безпардонното незачитане и погазване на закона от страна на управниците ни.