СамокоВест

Няма данни за преливащи язовири. Два пъти дневно ще се предоставя информация за състоянието им

Споделете ни в


На територията на страната няма преливащи язовири, въпреки големите количества валежи през последните дни. Това заяви по БНТ зам.-регионалният министър Николай Нанков. Той обясни, че непрекъснато се следят нивата на язовирите и където е необходимо се изпускат контролирано, за да не се стигне до скъсване на дигите и наводнения.

Заради обилните валежи оперативното звено към Министерството на околната среда и водите ще следи състоянието на язовирите в страната. От МОСВ съобщиха, че четирите Басейнови дирекции в страната и Оперативното звено за предотвратяване на опасности от вредното въздействие на водите към Министерството са преминали на 24-часов режим на работа. Това се е наложило заради валежите от изминалото денонощие и обявеното от метеоролозите предупреждение първа степен за очаквани интензивни валежи и гръмотевици.

Два пъти дневно ще се предоставя обобщена информация за състоянието на язовирите, реките с данни за критични нива и аварийни ситуации, за критични участъци по укрепителни съоръжения, както и постъпилата информация за засегнати населени места.

Темата е особено болезнена за жителите на Самоков, село Бели Искър и региона, предвид състоянието на стената на язовир „Бели Искър“. Както огласихме в края на миналата година, язовирът има нужда от спешен ремонт. За да не се застрашава живота на хората, живеещи в близост, нивото му се поддържа ниско. Язовирите „Бели Искър“ и „Огоста“ са единствените големи съоръжения попаднали в най-критичния списък от общо 6816 язовира в страната.