СамокоВест

Съдът насрочи делото за учреденото без търг право на строеж в общински имот на ТД „Рилски турист“

Споделете ни в

Административен съд-Софийска област насрочи делото за учреденото от Общински съвет-Самоков право на строеж без търг на Туристическо дружество „Рилски турист“.  Предложението е направено писмено от кмета на общината Владимир Георгиев, във връзка с постъпили искания от Сдружение „Съюз на собствениците и хотелиерите в к.к.Боровец” и от Туристическото дружество.

С решение 1668 от октомври 2018 година избраниците ни предоставиха на Дружеството общински парцел от 350 кв.метра за изграждането на административна сграда. Със същото решение общинарите учредиха и право на строеж без търг или конкурс на цена от 88 лв. на кв.м. разгърната застроена площ без ДДС.

Решението бе обжалвано пред Областен управител на Софийска област от граждани на община Самоков. Анджелино Димитров, Антон Пиргов, Константин Панев, Илия Масларски и Йорданка Иванова посочват в сигнала си, че Наредба № 4 на Общински съвет-Самоков за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост не съответства на правилата определени в Закона за общинската собственост. Съгласно закона, без търг и конкурс право на стоеж се учредява на юридически лица на бюджетна издръжка, на религиозни институции и на други лица, когато това е предвидено в закон. Вносителите изтъкват, че няма специален закон, който дава право на сдружения с нестопанска цел, каквото е Туристическото дружество, да получават право на строеж върху имоти общинска собственост без търг и конкурс.

Упражнявайки правомощията си по закон, областният управител на Софийска област оспори решението на Общински съвет-Самоков пред Административен съд-Софийска област. Предстои съдът да се произнесе по казуса.